Δεν πάει άλλο spread !!! - BlogInGr

BlogInGr

Πολιτική - Απόψεις - Ιδέες - Υγεία

Post Top Ad

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2010

Δεν πάει άλλο spread !!!

Σε μείζονα απειλή για την ελληνική οικονομία εξελίσσεται το θέμα της εκρηκτικής αύξησης του κόστους δανεισμού του Eλληνικού Δημοσίου για τη χρηματοδότηση του χρέους. Τα ελληνικά κρατικά χαρτιά αφήνουν σχετικά ασυγκίνητους τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι κατατάσσουν τη χώρα σε όλο και υψηλότερα επίπεδα ρίσκου, κάτι που οδηγεί σε εκτίναξη των spreads των ομολόγων. Χθες 1-2-2010, η διαφορά απόδοσης των δεκαετών ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι των γερμανικών έκλεισε στις 344 μονάδες βάσης.(Προχθές έφθασε στο σημείο ρεκόρ των 405 μονάδων, από 132 μονάδες στις 11/11/2009)
Η διεύρυνση των spread
s σημαίνει ότι ...επιδεινώνονται οι όροι με τους οποίους δανείζεται το ελληνικό δημόσιο, καθώς ο δανεισμός καθίσταται πιο ακριβός και η οικονομία αδυνατεί να ωφεληθεί τα μέγιστα από την καθοδική πορεία των επιτοκίων στην Ε.Ε. Πρακτικά spread στις 344 μονάδες βάσης σημαίνει ότι η Ελλάδα για να δανειστεί μέσω δεκαετών ομολόγων αναγκάζεται να πληρώνει επιτόκιο 3,44% υψηλότερο από το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Γερμανία.
Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι δανειζόμαστε όσον αφορά τα 10ετή ομόλογα με 7,25% σε μια περίοδο χαμηλότατων επιτοκίων παγκοσμίως!!! Πολύ δε μεγαλύτερο επιτόκιο για τα τριετή και πενταετή ομόλογα.
Προκειμένου να γίνει περισσότερο κατανοητό τι σημαίνει η αύξηση του spread, αρκεί να σημειωθεί ότι για κάθε 10 δις  ευρώ δανεισμό η αύξησή του κατά 10 και μόνο μονάδες βάσης επιπλέον, επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο με 10 εκατ. Ευρώ επιπλέον σε ετήσια βάση.
 Η τάση αύξησης των spreads για κρατικά ομόλογα παρατηρείται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. Ωστόσο η Ελλάδα κάνει... «πρωταθλητισμό», αφού οι αποκλίσεις είναι άνευ προηγουμένου.
Για τον τρέχον έτος η πρόβλεψη ετήσιου δανεισμού για την Ελλάδα είναι στα επίπεδα των 52 δισ. ευρώ περίπου.
Αυτό που επιτείνει όμως ακόμη περισσότερο την ανησυχία, είναι πως εμφανίζεται πλέον ορατός ο κίνδυνος κάποιοι από τους πιστωτές της χώρας μας να αρνηθούν στο μέλλον να τη δανείσουν, θεωρώντας πως μια  τέτοια κίνηση είναι υψηλού ρίσκου.
Αυτό βέβαια θα επιβεβαιώσει πλέον τη χρεοκοπία της χώρας  και με τη βούλα.
Dr.Query

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad