Αναβιώνει το “φάντασμα” του Στασιμοπληθωρισμού!!! - BlogInGr

BlogInGr

Πολιτική - Απόψεις - Ιδέες - Υγεία

Post Top Ad

Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010

Αναβιώνει το “φάντασμα” του Στασιμοπληθωρισμού!!!

Ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο αναρριχήθηκε στο 2,8% έναντι 2,4% τον Ιανουάριο. Η άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των καυσίμων (βενζίνη 36,4% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2009) λόγω του αυξημένου ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Μάλιστα προβλέπεται πως τον Μάρτιο ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί στο 3,5%, αφού μέσα στο μήνα θα ισχύσουν οι νέες ανατιμήσεις σε καύσιμα και ποτά, η διπλή αύξηση του φόρου στα τσιγάρα και επιπρόσθετα οι τιμές όλων των αγαθών θα επιβαρυνθούν από την αναπροσαρμογή των συντελεστών του Φ.Π.Α....

Πέραν όλων αυτών το φως της δημοσιότητας βλέπουν και απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της ανάπτυξης. Πρόβλεψη της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank κάνει λόγο για συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 4% το 2010, έναντι 0,3% που είναι η μέχρι σήμερα εκτίμηση στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας. Μάλιστα στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι αναλυτές της τράπεζας πριν από τη λήψη των έκτακτων μέτρων, τα οποία πιστεύεται ότι θα συμβάλουν σε περαιτέρω μείωση της ανάπτυξης.
Το δυσοίωνο δε σενάριο για την ελληνική οικονομία κάνει λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ μέχρι και 7,5% σωρευτικά την περίοδο 2010-2012.
Έχουμε λοιπόν αύξηση τιμών και μείωση της ζήτησης, με συνέπεια λιγότερες επενδύσεις και περιστολή θέσεων εργασίας. Επιπλέον 70.961 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους από το Δεκέμβριο 2008 μέχρι το Δεκέμβριο 2009 και στο μακρύ κατάλογο των ανέργων καταγράφονται πλέον συνολικά 505.110 άτομα. Το Δεκέμβριο 2009 η επίσημη ανεργία έφθασε το 10,2% έναντι 8,9% που ήταν το Δεκέμβριο του 2008. Διάχυτος δε είναι ο φόβος πως η ανεργία θα αυξηθεί κοντά στο 20% πριν ολοκληρωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή (2012).


Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει το συμπέρασμα πως εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης κάνει την εμφάνισή του το φαινόμενο του “στασιμοπληθωρισμού”, δηλαδή υψηλός πληθωρισμός σε συνδυασμό με βαθιά ύφεση(αρνητική ανάπτυξη) και υψηλή ανεργία, το οποίο θα κάνει ακόμη πιο δύσκολο το εγχείρημα της αποκλιμάκωσης των ελλειμμάτων.
Να ελπίζουμε πως ταυτόχρονα με την αναβίωση του Στασιμοπληθωρισμού θα ενισχυθεί το πάθος και η διάθεση των Ελλήνων να αναβιώσουν τον πέμπτο άθλο του Ηρακλή, αυτόν δηλαδή του καθαρισμού της κόπρου του Αυγεία.
Καλό κουράγιο, σε όλους μας…..
Dr.Query

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad