Η Bασικότερη Aσθένεια του Ευρώ - BlogInGr

BlogInGr

Πολιτική - Απόψεις - Ιδέες - Υγεία

Post Top Ad

Τετάρτη, 7 Απριλίου 2010

Η Bασικότερη Aσθένεια του Ευρώ

Είναι δυστυχώς εκ γενετής, βαθειά ριζωμένη στο αρχικό κύτταρο της δημιουργίας του. Πρόκειται ουσιαστικά για δομική παραδοξολογία της Ευρωζώνης, η οποία θεώρησε ατυχώς ότι είναι δυνατόν να συγκροτηθεί και να σταθεί Νομισματική Ένωση, χωρίς να υπάρξει Πολιτική και Δημοσιονομική Ένωση.
Πόσο λοιπόν μπορεί να κρατηθεί και να επιζήσει ένα σπιτικό στο οποίο το κάθε μέλος του εφαρμόζει την πολιτική του, έχει τα δικά του έξοδα και έσοδα, τις δικές του ανάγκες, τις δικές του προτεραιότητες;
Όλοι γνωρίζουμε πως τα γκέμια της άμαξας τα χειρίζεται ένας και μοναδικός αμαξάς, αλλιώς είναι σίγουρο πως οι ποικίλες και πολύπλοκες οδηγίες στα άλογα από κάθε επιβάτη θα την εκτροχιάσουν…

Η ανυπαρξία συνεπώς Κεντρικής Ευρωπαϊκής Κυβέρνησης, η οποία θα συντονίζει συνολικά την πολιτική και τα δημοσιονομικά της Ένωσης, δυστυχώς αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος.
Οι επιχειρούμενοι συμβιβαστικοί ακροβατισμοί στη λήψη αποφάσεων μεταξύ Κομισιόν, Συμβουλίου Υπουργών και Εθνικών Κοινοβουλίων δυστυχώς αποδεικνύονται χρονοβόροι, ανεπαρκείς και αναποτελεσματικοί.
Η οποιαδήποτε προσπάθεια ενδυνάμωσης των οργάνων της Ένωσης σε βάρος των Εθνικών Κρατών θα πλήξει περαιτέρω τους δημοκρατικούς θεσμούς κάθε χώρας, κάτι για το οποίο δεν είναι ακόμη έτοιμη η κοινή γνώμη της Ευρώπης. Κινούμαστε λοιπόν μεταξύ “Σκύλλας και Χάρυβδης” και μόνο μια ιστορική δυναμική και γενναία απόφαση μπορεί να μας ξεκολλήσει από το τέλμα αυτό.
Έγινε μια προσπάθεια με τη συνθήκη του Μάαστριχτ, να τεθούν μια σειρά από κανόνες, για τον έλεγχο των δημοσίων ελλειμμάτων και χρεών. Δυστυχώς όμως όπως ήταν φυσικό οι κανόνες αυτοί δεν τηρήθηκαν ποτέ από τα κράτη που υιοθέτησαν το ευρώ. Ακόμη και αυτοί οι σκληροί “τιμητές” του ευρώ Γερμανοί, αλλά και οι Γάλλοι, Ιταλοί, Ισπανοί, Βέλγοι, Πορτογάλοι, Ιρλανδοί κ.λ.π  παραβίασαν συστηματικά τα κριτήρια του Μάαστριχτ.
Απλά και μόνο η Ελλάδα σαν χώρα πολλαπλά υπότροπη μπήκε στο στόχαστρο και κινδυνεύει να μείνει μετεξεταστέα, αν όχι να κοπεί, σε μια “τάξη” όπου οι συμμετέχοντες ουδεμία πρόοδο έχουν να επιδείξουν, το δε μέλλον τους είναι σκοτεινό και δυσοίωνο κάτω από τις επικρατούσες συνθήκες και ιδέες.
Εύλογα λοιπόν προκύπτει ο προβληματισμός, πως αν μια χώρα του μεγέθους και του προβλήματος της Ελλάδος κατορθώνει να  δημιουργεί αυτό το χάος, σε μια υποτιθέμενη ισχυρή ενωμένη Ευρώπη, αυτές τις αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές, απασχολεί την υφήλιο και γίνεται πρώτη είδηση για μεγάλο χρονικό διάστημα, πολύ φοβούμαι ότι αποτελεί προάγγελο πολλών δεινών στην κατά τα άλλα “Ενωμένη Ευρώπη”.
Να ελπίζουμε πως η πρωτογενής εκδήλωση της ασθένειας αυτής του ευρώ κατ’ αρχήν στο κορμί της Ελλάδος, θα κινητοποιήσει τους “εμπνευσμένους” ηγέτες της Ευρώπης, προκειμένου να βρεθεί σύντομα η θεραπεία, ώστε να αποτραπεί η μόλυνση και των υπολοίπων μελών, που θα αποβεί πλέον μοιραία για το σκάφος της “Ενωμένης Ευρώπης”.
Dr.Query

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad