Ανακόπτεται η τάση φυγής τραπεζικών καταθέσεων - BlogInGr

BlogInGr

Πολιτική - Απόψεις - Ιδέες - Υγεία

Post Top Ad

Σάββατο, 3 Απριλίου 2010

Ανακόπτεται η τάση φυγής τραπεζικών καταθέσεων

Το σύνολο των καταθέσεων στην Ελλάδα, από τα 227 δις ευρώ το 2008 διαμορφώθηκε στα 238 δις ευρώ στο τέλος του 2009. Από αυτές οι προθεσμίας είναι 135,5 δις το ταμιευτήριο 76,5 δις και οι όψεως 26 δις ευρώ.
Στο διάστημα Ιανουαρίου και κυρίως Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου υπήρξε σχετική εκροή 10-11 δις ευρώ, η οποία όμως έχει ήδη ανακοπεί σε συντριπτικό βαθμό. Άρα η αγορά δεν πιστεύει το χειρότερο. Αν το πίστευε οι εκροές θα συνεχίζονταν.

Αυτοί που κατά κύριο λόγο εμφανίζονται να έχουν μειώσει τις καταθέσεις τους στην Ελλάδα είναι οι «μη κάτοικοι Ελλάδος», αυτοί δηλαδή που έχουν την έδρα της επιχείρησής τους ή της κατοικίας τους στο Εξωτερικό, με συνέπεια να έχουν και μεγαλύτερη προσβασιμότητα σε ξένα τραπεζικά ιδρύματα.
Γιατί επικράτησε όμως μια σχετική τάση φυγής καταθέσεων;
(1) Εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες ξεκίνησαν την εκροή γιατί πίστεψαν ότι θα φορολογηθούν, μετά και τα λάθος μηνύματα που εξέπεμψε η νέα κυβέρνηση.
(2)Ακολούθησαν όσοι δεν είχαν τρόπους να αποδείξουν το πώς απέκτησαν τις καταθέσεις.
(3)Ορισμένοι μεγάλοι πελάτες τραπεζών με καταθέσεις άνω των 500.000 ευρώ παρασύρθηκαν από το φόβο του ελέγχου αλλά της επικρατούσας ατμόσφαιρας που είχε δημιουργηθεί ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, ζήτησαν από τις τράπεζες να μεταφέρουν χρήματα στην Κύπρο και σε άλλες χώρες.
Οι ελληνικές τράπεζες μετέφεραν χρήματα σε θυγατρικές τους στην Κύπρο και σε άλλες χώρες.
Οι κυπριακές τράπεζες καρπώθηκαν ένα όφελος αλλά όχι τόσο μεγάλο όσο είχε εκτιμηθεί.

Οι καταθέσεις σας δεν κινδυνεύουν, αυτό είναι το μήνυμα λοιπόν που προκύπτει από την ψύχραιμη συμπεριφορά της συντριπτικής πλειονότητας των εγχώριων καταθετών, που εμπιστεύονται το καθ’ όλα υγιές Ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Υ.Γ: Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, ότι οι καταθέσεις εξαιρούνται τελικά οριστικά από τα περιουσιακά στοιχεία που θα δηλώνονται στην εφορία, για να προσδιορίζεται η πραγματική οικονομική επιφάνεια των φορολογουμένων. Στο περίφημο περιουσιολόγιο του υπ. Οικονομικών θα καταγράφονται ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και εταιρικών μεριδίων, αλλά όχι και οι καταθέσεις. Αυτό, όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για τη φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς και μόνη η υποψία εφαρμογής του πόθεν έσχες στις καταθέσεις είχε προκαλέσει όπως προαναφέρθηκε αξιοσημείωτες εκροές τους τελευταίους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad