Ταχεία διολίσθηση προς πτώχευση (και με τη βούλα) - BlogInGr

BlogInGr

Πολιτική - Απόψεις - Ιδέες - Υγεία

Post Top Ad

Παρασκευή, 9 Απριλίου 2010

Ταχεία διολίσθηση προς πτώχευση (και με τη βούλα)

Ο “σωτήρας” των νοικοκυριών “Νίκος Σαμοΐλης”, καταφθάνει..…(ΕΕ-ΔΝΤ)!!!!

Όλοι βέβαια γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει πτωχεύσει προ πολλού σε θεσμούς και αξίες, σε αξιοπιστία , διαφάνεια, αξιοκρατία, φερεγγυότητα και λογική.
Από οικονομικής πλευράς βέβαια μια επιχείρηση πτωχεύει, 1ον όταν τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα και 2ον  όταν δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη της.
Μέχρι στιγμής κυριολεκτικά (αφού και για αύριο ακόμη υπάρχουν αμφιβολίες) η Ελλάδα καταφέρνει  μετά βίας...
και μόνο να εξυπηρετεί τα χρέη της. Ανταποκρίνεται δηλαδή στο ένα σκέλος του ορισμού της πτώχευσης. Είναι αλήθεια με υψηλό κόστος, αλλά καταφέρνει ακόμη τουλάχιστον να τα πληρώνει.
Τα πράγματα θα ήταν μάλλον ακατόρθωτα αν η Ελλάδα ήταν εκτός Οικονομικής Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) και πλήρωνε φυσικά πολύ μεγαλύτερα επιτόκια.
Οι δυσκολίες βέβαια  δανεισμού του ελληνικού κράτους από τις διεθνείς αγορές συνεχώς και επαυξάνονται, παρά τις ανακοινώσεις και διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για σκληρά μέτρα και παρά τη δήλωση στήριξης από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δανειστές είναι απρόθυμοι να μας δανείσουν και αυτό μας οδηγεί δυστυχώς στη χρήση του πακέτου στήριξης που θα φέρει μεγάλη ύφεση αλλά και κοινωνική αναταραχή. Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχουν δηλώσει ότι καλό θα είναι να αποφευχθεί η χρήση αυτής της στήριξης. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Τρισέ έχει δηλώσει το ίδιο. Είναι αμφίβολο όμως αν τελικώς θα καταφέρουμε να αποφύγουμε αυτή την οδυνηρή εξέλιξη.
Με χρέος πάνω απο 300 δισεκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχεί στο 125% περίπου του ΑΕΠ, έλλειμμα 12,7% του ΑΕΠ, που όμως φαίνεται ότι τελικά θα διαμορφωθεί κοντά στο 14%, σύμφωνα με την Eurostat, έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών 11,2% του ΑΕΠ, ύφεση που συνεχώς βαθαίνει και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το -3% του ΑΕΠ το 2010 και ανεργία που ανεβαίνει ασταμάτητα, δε μένουν και σημαντικά  περιθώρια για αισιοδοξία. Για την ακρίβεια πρόκειται για αληθινό εφιάλτη.

Η θεαματική άνοδος των “spreads”, που χθες (8-4-2010) έφθασαν μέχρι  τις 456 μονάδες βάσης και τελικά έκλεισαν στις 426 μ.β, διαμορφώνοντας πλέον επιτόκιο γύρω στο 7,5% για τα δεκαετή ομόλογα, καθιστά απαγορευτικό το δανεισμό του Ελληνικού δημοσίου και αναλυτές εκτιμούν πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί σύντομα να κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης της Ε.Ε.


Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως χθες(8-4-2010) κάτω από το κράτος του πανικού και της κατάρρευσης των τιμών των ομολόγων, ανεστάλη για ένα διάστημα η διαπραγμάτευση των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά τίτλων (ΗΔΑΤ).

Ημέρες αποκάλυψης ζει και το Χρηματιστήριο, διανύοντας μια ακόμη εβδομάδα παθών,  χωρίς ουσιαστικές ελπίδες ανάστασης, με το δείκτη να έχει σπάσει προ πολλού το ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων, κλείνοντας τελικά στις 1925 μονάδες (8-4-2010), με τις τράπεζες να καταρρέουν και τις προσδοκίες ουσιαστικά να  κηρύττουν  χρεοκοπία.

Οι επενδυτές δε δείχνουν καμία διάθεση να αναλάβουν ρίσκο, προτιμούν μάλιστα να μειώνουν τις μετοχικές τους τοποθετήσεις στο Χ.Α. λόγω της ρευστότητας και αβεβαιότητας που επικρατεί γύρω από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
 Όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά σημαντικές προειδοποιήσεις, βάσιμες ενδείξεις, πως ο κυρίως “σεισμός”(πτώχευση και με τη βούλα) δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί, αλλά καταφθάνει οσονούπω.
 
Υπόψη βέβαια ότι όταν μια χώρα πτωχεύει μπαίνει κάτω από την ομπρέλα της προστασίας του ΔΝΤ, γίνεται μια ρύθμιση χρεών και της επιβάλλεται η πολιτική που θα  ακολουθήσει.  Με λίγα λόγια χάνει μεγάλο κομμάτι της ανεξαρτησίας, της αυτονομίας και φυσικά του κύρους της.
Στην περίπτωσή μας, χάρη της ευρωζώνης, μπήκαμε ήδη κάτω από το αυστηρό μικροσκόπιο εποπτείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αύριο πολύ πιθανόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ). Αυτό σημαίνει ότι επί του παρόντος για την αύξηση των συντάξεων ή του μισθού των Υπαλλήλων καθώς  και τη ρύθμιση των φόρων που θα πληρώσουμε, θα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα ο λόγος της Φράου  Μέρκελ απ’ ότι της εκάστοτε Ελληνικής Κυβέρνησης. Για δε την επαύριον ακονίζονται ήδη τα μαχαίρια του Δ.Ν.Τ
Όταν πτώχευσαν η Αργεντινή και η Ισλανδία επικράτησε πανικός και όλοι έτρεξαν να σηκώσουν τις καταθέσεις. Οι κυβερνήσεις περιόρισαν δραστικά τις στρόφιγγες των τραπεζών και ο λαός ξεχύθηκε στους δρόμους σπάζοντας και καταστρέφοντας, δημιουργώντας εικόνα χάους.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στη χώρα μας δε θα ζήσουμε ανάλογα σκηνικά, ελέω βέβαια της προστατευτικής ομπρέλας της ευρωζώνης, που ευελπιστούμε επιτέλους να ανοίξει ομαλά,  σε πρώτη ζήτηση.
Με την τροπή που έχει λάβει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, οι προοπτικές φαντάζουν εξαιρετικά περιορισμένες Αυτό προφανέστατα θα έχει επιπτώσεις και στο πολιτικό σκηνικό, το οποίο είναι αναπόφευκτο να αλλάξει. Μην ρωτάτε όμως προς ποια κατεύθυνση θα αλλάξει και ποιο θα είναι το νέο σκηνικό, γιατί κανείς μάλλον δε μπορεί με σιγουριά να προεξοφλήσει τις ραγδαίες εξελίξεις που επέρχονται. Όλα συνεπώς είναι ρευστά.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως όταν πτωχεύσει ένα νοικοκυριό καταφεύγει στην «αγκαλιά» της Reality εκπομπής «Για λογαριασμό σας» του σωτήρα των  χρεωμένων νοικοκυριών Νίκου Σαμοίλη!!!
Όταν πτωχεύσει μια επιχείρηση διασπείρει στην αγορά ακάλυπτες επιταγές, κοινώς φεσώνει όλους τους ανυποψίαστους μ’ αυτήν συναλλασσόμενους, κατά βάση χωρίς ουσιαστική τιμωρία των υπευθύνων, ελέω διάτρητων παραθύρων της Ελληνικής Νομοθεσίας!!!!
Όταν δε πτωχεύσει ένα Κράτος ουσιαστικά του επιβάλλεται κάποιος συνέταιρος, ή επί το λαϊκότερο  «Νταβατζής» 
Κοινό χαρακτηριστικό όλων, η απόλυτη ξεφτίλα!!!
Ο Θεός να μας φυλάει…..
Dr.Query

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad