“Επιστροφή στη λάμψη του χρυσού” !!! - BlogInGr

BlogInGr

Πολιτική - Απόψεις - Ιδέες - Υγεία

Post Top Ad

Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010

“Επιστροφή στη λάμψη του χρυσού” !!!

Η παρατεταμένη κρίση της Ελληνικής οικονομίας δημιουργεί ανασφάλεια και οδηγεί τους Έλληνες σε διαρκή αναζήτηση του πολύτιμου μετάλλου, ως καταφύγιο για την διασφάλιση των όποιων οικονομιών τους.
Αποτέλεσμα της μεταστροφής αυτής είναι ο τριπλασιασμός της ζήτησης χρυσών λιρών τον μήνα Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο.
Η θεωρία του 19ου αιώνα ότι ο χρυσός αποτελεί
«πραγματικό χρήμα» επανήλθε στην επικαιρότητα, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα όλο και περισσότεροι επενδυτές έλκονται από το κίτρινο μέταλλο λόγω της παραδοσιακής λειτουργίας του ως εναλλακτικού αποθέματος αξίας έναντι των χαρτονομισμάτων.
Η διαφαινόμενη τάση ότι αργά αλλά σίγουρα οι αναδυόμενοι γίγαντες, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία αλλά και οι πετρελαιάδες του Κόλπου, θα αρχίσουν να μετατρέπουν όλο και μεγαλύτερο μέρος των τεραστίων δολαριακών συναλλαγματικών τους διαθεσίμων, στο παλαιότερο των αποθεματικών αξιών στον κόσμο έχει απογειώσει την ελκυστικότητα του χρυσού.
Άλλος σημαντικός παράγοντας ανόδου της τιμής είναι η είσοδος στην αγορά ενός νέου "παίκτη", των μεγάλων κεντρικών τραπεζών της Ασίας, οι οποίες ανησυχώντας για τη διολίσθηση του δολαρίου θέλησαν να αντικαταστήσουν μέρος των αποθεματικών τους σε δολάρια, με χρυσό.
Το ΔΝΤ προσφέρθηκε λοιπόν να πουλήσει μέσα σε πέντε χρόνια περίπου 400 μετρικούς τόνους χρυσού, που κατέχει στα αποθεματικά του. Ήδη το Νοέμβριο 2009 η Ινδία αγόρασε 200 τόνους χρυσού!!!
Επίσης το ΔΝΤ πούλησε πρόσφατα 10 τόνους χρυσού στην "Κεντρική Τράπεζα της Σρι Λάνκα", έναντι 375 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τελευταία η τιμή του χρυσού άγγιξε τα 1.170 δολάρια ανά ουγγιά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.
Παρ’ όλα αυτά δεν πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που έχει σημειώσει ποτέ ο χρυσός, αφού τον Δεκέμβριο του 2009 είχε σκαρφαλώσει στα 1.200 δολ./ουγγιά, εντούτοις η σημερινή τιμή αξιολογείται ως ρεκόρ επειδή ταυτόχρονα έχει κατακρημνιστεί η τιμή του ευρώ από 1,508 στα επίπεδα του 1,32. (επισημαίνεται ότι για όσους έχουν ως νόμισμα το ευρώ, η τιμή του χρυσού (ισοτιμία ευρώ/χρυσού) προκύπτει από τον συνδυασμό της ισοτιμίας δολαρίου/χρυσού και της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου).

Στην εγχώρια αγορά, η αυξημένη ζήτηση για χρυσές λίρες έχει οδηγήσει την τιμή πώλησής τους στα 232,81 ευρώ το τεμάχιο (τιμή Τραπέζης της Ελλάδος 22-4-2010), ενώ στα 30,50 ευρώ περίπου πωλείται το γραμμάριο σε κάθε ράβδο χρυσού. Οι τιμές αυτές ισχύουν για αγορά μέχρι 30 λιρών και 100 γραμμαρίων χρυσού, ενώ οι τιμές για μεγαλύτερες ποσότητες αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης τράπεζας και πελάτη.

Στην Ελλάδα η αγορά χρυσού με μορφή λιρών ή ράβδων γίνεται μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος ή της Τράπεζας Πειραιώς. Ο επενδυτικός χρυσός είναι ελεύθερος στη διακίνησή του (δηλ. μπορεί να αγοραστεί και να κατατεθεί στο εξωτερικό) και ελεύθερος από ΦΠΑ, ενώ για την αγορά του απαιτείται υποβολή στοιχείων του πελάτη στην τράπεζα και άνοιγμα σχετικού λογαριασμού στον οποίο δεσμεύεται το συμφωνηθέν ποσό για την αγορά μέχρι να παραγγελθεί και κατατεθεί η ποσότητα του χρυσού που επιθυμεί ο πελάτης (εάν η τράπεζα δεν διαθέτει τον χρυσό και πρέπει να τον παραγγείλει μπορεί να απαιτηθεί διάστημα από μία ημέρα μέχρι μία εβδομάδα).

Μέχρι στιγμής, μόνο η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να προβεί σε επαναγορά του προϊόντος του χρυσού από τον κάτοχο, καθώς είναι η μόνη που έχει την τεχνογνωσία να αξιολογήσει την κατάσταση του προϊόντος (μάλιστα, αποστέλλει τις ράβδους χρυσού στο Χημείο του Κράτους και η σχετική διαδικασία αξιολόγησης μπορεί να διαρκέσει και ένα μήνα).

Επισημαίνεται ότι στην εγχώρια αγορά οι ράβδοι χρυσού είναι 24 καρατίων ή 999,9/1000 περιεκτικότητα σε καθαρό χρυσό. και κυκλοφορούν σε 5, 10, 20, 50,100, 250, 500 και 1.000 γραμμάρια , ενώ μπορούν να γίνουν και παραγγελίες για ποσότητες πολλαπλάσιες του κιλού. Όσο για τις χρυσές λίρες, είναι 22 καρατίων και το βάρος τους 8 γραμμάρια (7,9 γραμ χρυσός και το υπόλοιπο πρόσμιξη άλλου μετάλλου, καθώς πρόκειται για νόμισμα).

Προσφέρονται σε ειδική συσκευασία, όπου περιέχονται όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά γνησιότητας. Η αξία των Ράβδων Χρυσού, μεταβάλλεται καθημερινά ανάλογα με την διακύμανση της τιμής του χρυσού στις διεθνείς αγορές.
Dr.Query

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad