“Πετάνε” τα ευρώ… σ’ άλλη γη και σ’ άλλα μέρη. Που είστε εθνικοί ευεργέτες να δείτε την κατάντια μας… Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί “πάρτης”!!! - BlogInGr

BlogInGr

Πολιτική - Απόψεις - Ιδέες - Υγεία

Post Top Ad

Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010

“Πετάνε” τα ευρώ… σ’ άλλη γη και σ’ άλλα μέρη. Που είστε εθνικοί ευεργέτες να δείτε την κατάντια μας… Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί “πάρτης”!!!

Εκατομμύρια ευρώ αποδημούν τελευταία από τις ελληνικές τράπεζες και “ξενιτεύονται” σε αντίστοιχες του εξωτερικού. Ειδικά του Λουξεμβούργου, της Κύπρου, αλλά και της Ελβετίας, που συνδυάζουν ασφάλεια και ικανοποιητικά επιτόκια. Επενδυτικοί σύμβουλοι μεγάλων τραπεζών της χώρας αλλά και του...
εξωτερικού, που έχουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα, οργώνουν τελευταία τη χώρα και συμβάλουν με τον τρόπο τους στον πανικό των καταθετών, στο βωμό του εφήμερου και πρόσκαιρου κέρδους.

Οι τύποι αυτοί επισκέπτονται επιχειρήσεις, οικονομικούς παράγοντες, αλλά και απλούς καταθέτες και τους προτείνουν “ασφαλείς” τρόπους για να φυγαδεύσουν τις οικονομίες τους. Παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν ότι έχουν ήδη “πετάξει” περίπου είκοσι δις. ευρώ. Ποσό υπερδιπλάσιο των δανειακών μας υποχρεώσεων για τον μήνα Μάιο. Για άλλη μια φορά λοιπόν η ιστορία επαναλαμβάνεται και αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία, αποδεικνύεται περίτρανα ότι είναι οι πρώτοι που την “κοπανάνε” με δόξα και τιμή.
Όταν ανέφεραν στον Επαμεινώνδα , το μεγάλο Θηβαίο στρατηγό, πριν απο την μάχη, πως οι οιωνοί δεν ήταν καλοί ( έτσι του είπαν οι μάντεις αφού παρατήρησαν τα πουλιά ) εκείνος απάντησε μ’ αυτό το ρητό, ''Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης'', ρητό που για πρώτη φορά διατυπώθηκε απο τον Όμηρο.
Το αρχαίο ρητό τονίζει την ηθική δύναμη που απορρέει απο την ολοκληρωτική αφοσίωση του ανθρώπου στην πατρίδα. Όλα τα άλλα θυσιάζονται μπροστά στην αγάπη για την πατρίδα, όταν αυτή κινδυνεύει .
Άμυνα περί πάτρης λοιπόν θα μπορούσε στις ημέρες μας να είναι η ευσυνείδητη λειτουργία των θεσμών, η χρηστή διοίκηση, η καθιέρωση της αξιοκρατίας, η απόδοση δικαιοσύνης, ο εθελοντισμός, η ενσυνείδητη πειθαρχία στους νόμους, η ανύψωση των ηθικών αξιών και η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.
Αντί αυτών θεοποιήθηκαν ο υλισμός, ο εγωισμός, η ατομικότητα, το στενό προσωπικό συμφέρον.
Η έκφραση λοιπόν “Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί “πάρτης” εκφράζει την αλλαγή των αξιών στο διάβα του χρόνου και ταιριάζει απόλυτα στη φιλοσοφία ζωής της σημερινής εποχής. Ενώ στην αρχαιότητα δινόταν υπέρτατη αξία στην άμυνα για τη σωτηρία της πατρίδας, τώρα η αξία δίνεται στην άμυνα για τη σωτηρία του ατόμου.
Θα τρίζουν βέβαια τα κόκαλα των εθνικών μας ευεργετών με την επικρατούσα νοοτροπία, του Αβέρωφ, του Ζάππα, του Μπενάκη, του Συγγρού, του Ριζάρη, του Μαρασλή, του Αρσάκη, και όλων όσων έμειναν στην ελληνική ιστορία, προσφέροντας τις περιουσίες τους ή μεγάλα τμήματα απ’ αυτές για την δόξα και την τιμή της πατρίδας.

Δεν είμαι σε καμία περίπτωση υπέρμαχος της “μεγαλοφυούς” ιδέας”, του περίφημου “Ταμείου Σωτηρίας” που συνέστησε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Πετσάλνικος, γιατί θεωρώ πως θα έπρεπε τουλάχιστον να είχε προηγηθεί το “Ταμείο έμπρακτης συγνώμης και χειροπιαστής μεταμέλειας των πολιτικών” {παρεμπιπτόντως διαβάζοντας ένα γκάλοπ διαπίστωσα πως μόνο 1% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι συνεισέφερε κάποιο ποσό και άλλο 1% σκέπτεται ενδεχομένως να το πράξει (μάλλον στη σκέψη θα μείνει)}, πλην όμως ειλικρινά με ενοχλεί αφάνταστα αυτή η άτακτη φυγή, αυτός ο άκρατος φόβος, αυτή η υφέρπουσα διάλυση κάθε κοινωνικής συνοχής και συνεισφοράς.
Αναρωτιέμαι… άραγε που είναι όλοι αυτοί οι μεγαλοσχήμονες που ποζάρουν σε διάφορες κοσμοπολίτικες συγκεντρώσεις, με επιβλητικές εμφανίσεις και μεγαλόπνοες ιδέες ή στα διάφορα “φιλανθρωπικά” γκαλά, σπονσοράροντας τις δραστηριότητες τους; Πού είναι ο “ελληνικός” εφοπλισμός που κυριαρχεί στις παγκόσμιες θάλασσες, αλλά εξαφανίζεται όταν ξεσπάσει η φουρτούνα; Όλοι αυτοί έγιναν καπνός ως δια μαγείας και φυσικά θα επανεμφανισθούν ως σωτήρες πλέον, όταν ήδη ο δύσμοιρος Ελληνικός λαός θα έχει αποσβέσει την αμαρτία του χρέους, υφιστάμενος κάθε λογής ταλαιπωρία, εξευτελισμό και θυσία.
Επιτέλους Έλληνες ήρθε η ώρα της κοινωνικής και πολιτικής αφύπνισης. Πρέπει όλοι μας να αναλογισθούμε τις υποχρεώσεις μας. Έχει ο καθένας μας ευθύνη ακόμα και όταν ψηφίζει. Αυτοί που μας κυβερνούν και βρίσκονται μέσα στο Ελληνικό κοινοβούλιο είναι αυτοί που μας αξίζουν, γιατί είναι αυτοί που εμείς οι ίδιοι ψηφίζουμε ξανά και ξανά και ξανά !!!!
Είναι αυτοί που σε τελική ανάλυση δίνουν το στίγμα της κοινωνικής ηθικής και καθορίζουν τις προτεραιότητες των αξιών.
Είναι αυτοί οι ίδιοι δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις ανεπάγγελτοι άνθρωποι, που έκαναν περιουσίες εκατομμυρίων ευρώ, όταν η μόνη τους ενασχόληση ήταν αυτή της πολιτικής. Τα ονόματα είναι γνωστά και η ατιμωρησία τους εξασφαλισμένη.....
Dr.Query

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad