Τι σημαίνει η υποβάθμιση της χώρας από την “Fitch” - BlogInGr

BlogInGr

Πολιτική - Απόψεις - Ιδέες - Υγεία

Post Top Ad

Κυριακή, 11 Απριλίου 2010

Τι σημαίνει η υποβάθμιση της χώρας από την “Fitch”

Ουραγός στην Ευρωζώνη είναι η Ελλάδα, όσον αφορά τις αξιολογήσεις
Οι αξιολογήσεις των οίκων είναι ιδιαίτερα σημαντικές για μια χώρα, επειδή με βάση αυτές καθορίζεται από τις αγορές το κόστος δανεισμού στο οποίο έχει πρόσβαση κάθε κράτος. Όσο πιο ψηλά στη βαθμίδα βρίσκεται μια χώρα (π.χ στο ΑΑΑ) τόσο πιο φθηνά δανείζεται και το αντίθετο.
Η Fitch λοιπόν υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας από το ΒΒΒ+, στο ΒΒΒ- , έσχατο επίπεδο αποδεκτής αξιολόγησης - επίπεδο αντίστοιχο με εκείνο κρατών όπως το Καζακστάν και η Κροατία. ...

Διατήρησε παράλληλα την αρνητική εκτίμηση για τις προοπτικές της οικονομίας και υπενθύμισε πως δεν αποκλείει και περαιτέρω υποβαθμίσεις. Το επίπεδο ΒΒΒ- θέτει ουσιαστικά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο κατώτερο δυνατό επίπεδο ομολόγων που μπορεί να διακρατήσει ένας αξιόπιστος επενδυτής. Στην επόμενη σκάλα ΒΒ εισερχόμαστε πλέον στα λεγόμενα ομόλογα «junk» (σε ελεύθερη μετάφραση παλιοπράματα), που απευθύνονται, στην πραγματικότητα, μόνον σε κερδοσκόπους υψηλού ρίσκου.
Η υποβάθμιση αντανακλά την επιδείνωση των δημοσιονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα και το αυξημένο κόστος δανεισμού. «Παράλληλα, αντανακλά τις συνεχιζόμενες αβεβαιότητες γύρω από τη στρατηγική χρηματοδότησης της κυβέρνησης στο περιβάλλον της αυξημένης μεταβλητότητας στις κεφαλαιαγορές».
 Μ’ αυτή την κίνηση, η Fitch γίνεται πλέον ο διεθνής οίκος που δίνει τη χαμηλότερη αξιολόγηση στη χώρα μας. Οι άλλοι δύο, η Standard & Poor’s και η Moody’s, διατηρούν την Ελλάδα στην αξιολόγηση ΒΒΒ+ και Α2 αντίστοιχα.
Επισημάνσεις:
(1)  Η Fitch ιδρύθηκε το 1913 στη Νέα Υόρκη και ελέγχεται από τη Γαλλική εταιρεία συμμετοχών Fimalac. Θεωρείται η μικρότερη από τους 3 διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης και ήταν η πρώτη που εισήγαγε το 1924 την κλίμακα βαθμολόγησης με γράμματα(από ΑΑΑ έως D), την οποία χρησιμοποιεί σήμερα και η S&P, έπειτα από άδεια που πήρε.
Οι θετικές αξιολογήσεις της αρχίζουν από το ΑΑΑ, που είναι η υψηλότερη βαθμίδα και φθάνουν έως το ΒΒΒ-. Από εκεί και κάτω οι βαθμολογήσεις δείχνουν ότι η πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας δεν είναι επαρκής. Οι αρνητικές βαθμολογίες (junk) αρχίζουν από το ΒΒ και φτάνουν έως το D που σημαίνει χρεοκοπία.
(2) Πρόσφατα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Τρισέ ξεκαθάρισε, ότι η ΕΚΤ θα δέχεται ως «ενέχυρο» ομόλογα με αξιολόγηση ΒΒΒ-, παρ’ ότι όπως διευκρίνισε, θα χορηγεί χαμηλότερα ποσά, σε σύγκριση με τους δανειολήπτες που καταθέτουν ως εγγύηση τα πιο ασφαλή (αξιολογημένα ως ΑΑΑ) ομόλογα.
Η ανακοίνωση αυτή εκ μέρους του κ. Τρισέ διασκεδάζει τους φόβους των επενδυτών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, καθώς η ΕΚΤ είχε εξαγγείλει ότι σύντομα θα απέρριπτε τους τίτλους χαμηλής αξιολόγησης, όπως και πριν από την οικονομική κρίση.
«Η πρόθεση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είναι να διατηρηθεί το πιστωτικό όριο των εγγυήσεων στο επίπεδο ΒΒΒ- και μετά το τέλος του 2010», είπε ο κ. Τρισέ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
(3) Οι άλλες δύο αδελφές ψυχές Standard & Poor’s & Moody’s, πότε θα χτυπήσουν; Προς το παρόν καραδοκούν και τρίζουν τα δόντια τους….Η χώρα δυστυχώς συνεχίζει να κινείται σε τεντωμένο σχοινί και με κλειστά τα μάτια!!! Ο Θεός να μας φυλάει…
(4) Το σύστημα βαθμολογίας της Moody’s είναι παρόμοιο μ’ αυτό της Standard & Poor’s και της Fitch αλλά με τη χρήση διαφορετικών γραμμάτων. Έτσι η υψηλότερη βαθμολογία αρχίζει από το Aaa και φθάνει έως το Baa3. Οι αρνητικές βαθμολογίες κυμαίνονται από το Β1 έως το C,  που δείχνει χρεοκοπία.
Dr.Query

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad