“Το γινάτι βγάζει μάτι”, υπενθυμίζει η αγορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων… - BlogInGr

BlogInGr

Πολιτική - Απόψεις - Ιδέες - Υγεία

Post Top Ad

Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010

“Το γινάτι βγάζει μάτι”, υπενθυμίζει η αγορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων…

Ακόμη δυστυχώς επικρατεί η δογματική άποψη πως «κανείς δεν έχασε αγοράζοντας γη», παραβλέποντας  βέβαια πως και ουδείς μέχρι σήμερα είχε χάσει δανείζοντας(με οποιαδήποτε μορφή) το κράτος!!! Σήμερα όμως γίνεται και αυτό…Όπως και το γεγονός ότι ο χρυσός επί δεκαετίες ήταν σε απαξίωση….άσχετα αν όλοι μας γαλουχηθήκαμε με το δόγμα πως ο χρυσός δε χάνει ποτέ. Και όμως έχασε και μάλιστα σημαντικά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα…. και τώρα επανέρχεται…Όλα συνεπώς στις αγορές
είναι θέμα σωστού timing εισόδου και εξόδου καθώς και υπομονής. Σ’ αυτό οφείλω να συμφωνήσω…Το ζητούμενο βέβαια στην οικονομική διαχείριση δεν είναι η επιβεβαίωση ακραίων δογματικών απόψεων που σε βάθος ατελείωτου χρόνου πιθανόν και να επαληθευτούν, αλλά η διάγνωση του μεσομακροπρόθεσμου ορίζοντα 3-10 ετών, εις τρόπον ώστε να εξασφαλίζεται ικανοποιητική απόδοση της όποιας περιουσίας κινητής ή ακίνητης….Είναι αυτό που λέγεται “να πιάσουμε τον παλμό και την τάση της αγοράς”.
 Έχουμε εισέλθει βέβαια σε μια νέα εποχή ραγδαίων εξελίξεων, όπου όλα πρέπει να επαναξιολογούνται και να επανεκτιμώνται ταχύτατα, με βάση τα νέα δεδομένα. Εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, οι Έλληνες εργολάβοι και οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, κατοικιών αλλά και εμπορικών ακινήτων επιχειρούν να πωλήσουν ή να εκμισθώσουν ακίνητα σε τιμές προ “Δ.Ν.Τ”, αρνούμενοι να κάψουν το “λίπος” που τα προηγούμενα χρόνια συσσώρευαν. Δυστυχώς ακόμη και οι μεσίτες συμμετέχουν σ’ αυτό το κρεσέντο αδιαλλαξίας. Και αυτό, την στιγμή που οι αγοραπωλησίες ακινήτων καταρρίπτουν μήνα με το μήνα το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

«Στις αρχές του έτους, υπήρχε μια υποτυπώδης κίνηση σε αγοραπωλησίες ακινήτων. Μετά την ψήφιση όμως του φορολογικού νομοσχεδίου, που υπαγορεύθηκε από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της Ελληνικής οικονομίας, πραγματοποιούνται μηδενικές συναλλαγές στην αγορά ακινήτων» σημειώνει ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Βλαχάκης.
Ταυτόχρονα η δυσκολία λήψης στεγαστικού δανείου, η επιβολή του πόθεν έσχες στην απόκτηση πρώτης κατοικίας, η σημαντικότατη επιβολή νέων φόρων στην ακίνητη περιουσία, αλλά και η επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, έχουν μετατρέψει το ακίνητο από πρώτη, μέχρι πρότινος επενδυτική επιλογή, σε τελευταία.
Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται τα ξενοίκιαστα καταστήματα και γραφεία σε όλη την Ελλάδα, με την ζήτηση για εμπορικά και επαγγελματικά ακίνητα να είναι πλέον ανύπαρκτη.
Παρόλα αυτά και κάτω από τις ιδιαίτερα δυσμενείς αυτές συνθήκες, μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών εξακολουθούν να μη δέχονται να προχωρήσουν, έστω και προσωρινά, σε επαναδιαπραγμάτευση του ενοικίου προς τα κάτω, που θα συνέβαλε στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας, απεναντίας με την στάση τους συνδράμουν καθοριστικά στην επιτάχυνση των λουκέτων στην αγορά .


Όσο βέβαια οι τιμές των ακινήτων δε μειώνονται, τόσο αυξάνει η πιθανότητα απότομης κατάρρευσης. Όταν τώρα καμφθούν ορισμένοι π.χ στο -30%  κάποια στιγμή και πωλήσουν, πιεζόμενοι από ανάγκες, αυτό θα ενισχύσει τον πανικό και το ξεπούλημα θα ενταθεί, κάτι ανάλογο με την εικόνα του καταρρέοντος Χρηματιστηρίου.
Κανείς βέβαια και ποτέ δεν πουλά εκεί που θέλει. Κάθε τι έχει την αξία που είναι διατεθειμένος να δώσει κάποιος άλλος για να το αγοράσει και σε καμία περίπτωση δεν προσδιορίζεται μονομερώς. Αυτό ας μην το ξεχνούν κυρίως οι πωλητές. Οι τιμές αργά ή γρήγορα θα προσαρμοστούν στα νέα εισοδήματα των Ελλήνων.
Υπάρχουν βέβαια και βαθιές εγγενείς αδυναμίες και στρεβλώσεις στο σύστημα αγοραπωλησιών,  πλην  του γεγονότος  ότι οι ιδιοκτήτες γης και κτισμάτων δεν έχουν αντιληφθεί την τραγική οικονομική συγκυρία και επιμένουν εκβιαστικά στο τίμημα που ζητούν. Αρκετοί μεσίτες “αλμπάνηδες”, είναι ακόμα στο επάγγελμα, τάζοντας τιμές άπιαστες στους πωλητές, απαιτώντας τα υψηλότατα «νόμιμα ποσοστά» και παραβλέποντας σκόπιμα τις νόμιμες υποχρεώσεις τους... Αρκετοί κατασκευαστές δεν πωλούν διότι έχουν βγάλει τεράστια κέρδη στο παρελθόν και επαναπαύονται στη γρήγορη αλλαγή σκηνικού... Προσθέστε ότι το ελληνικό κράτος θεωρεί πλέον “κακούργημα” την απόκτηση και διατήρηση ακινήτου. Όλα αυτά μαζί μας δίνουν την σημερινή εκρηκτική κατάσταση.

Ας μην ξεχνούμε άλλωστε και την  βασικότερη αιτία για το γεγονός ότι τα ακίνητα είναι ακριβά στην Ελλάδα, που δεν είναι άλλη από τη σκόπιμη και απίστευτη κωλυσιεργία  των εκάστοτε κυβερνόντων, για την υπαγωγή νέων περιοχών στο σχέδιο πόλεως.
Η προσφορά γης εμφανίζεται σκοπίμως μειωμένη προκειμένου να εξυπηρετούνται μικρά ή μεγαλύτερα συμφέροντα. Αν κάναμε αυτό που κάνουν σ’ όλες τις πολιτισμένες χώρες, δηλαδή την ταχεία απελευθέρωση περιοχών και τη δημιουργία υποδομών για την απόδοσή τους στην οικιστική ανάπτυξη, το κόστος των ακινήτων θα έπεφτε κατά 50% τουλάχιστον.
Η άνοδος της τιμής των ακινήτων στην Ελλάδα στα σημερινά δυσθεώρητα επίπεδα είναι με απλά λόγια  μια μεγάλη φούσκα, η οποία όσο μας κυβερνούν διεφθαρμένοι πολιτικοί δυσκολεύεται να σκάσει.
Αν όμως αναγκασθούμε εκ των πραγμάτων; Σκεφθείτε και αυτή την εκδοχή, άλλωστε οι καιροί είναι πονηροί και η λύση χρόνιων προβλημάτων και στρεβλώσεων της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας έρχονται δυστυχώς από το εξωτερικό……και μάλιστα με μεγάλη βαρβαρότητα….Τότε είναι που θα βιώσουμε πραγματικά το εκκωφαντικό σκάσιμο της φούσκας,  που δυστυχώς εσωκλείει όλο το συσσωρευμένο πύον των πληγών της παραμορφωμένης  Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.
Πριν όμως οι εκτιμήσεις αυτές λάβουν σάρκα και οστά, κλονίζοντας συθέμελα πρωτίστως περιορισμένα συντεχνιακά συμφέροντα και κατ’ επέκταση τα υπάρχοντα κοινωνικά status, πρέπει όλοι να βάλουν νερό στο κρασί τους και να λογικευτούν. Όσο δε λογικεύονται, ο παραλογισμός θα βασιλεύει, μαζί με τα απούλητα ακίνητα.
Dr.Query

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad