"Έλεος πια"..... - BlogInGr

BlogInGr

Πολιτική - Απόψεις - Ιδέες - Υγεία

Post Top Ad

Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010

"Έλεος πια".....

Ένα φαινόμενο  που με ενοχλεί στην σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη  κοινωνία της πληροφορίας είναι  ο φασισμός της “καθολικής γνώσης”. Δυστυχώς στη σημερινή κοινωνία όλοι γνωρίζουν και έχουν άποψη  για τα πάντα.
Το άκουσαν  στην τηλεόραση, το επεξεργάστηκαν και στο internet, άρα καθιστούν και πλασάρουν τον εαυτό τους ως μεγαλοφυή ειδήμονα του συγκεκριμένου θέματος.

Και για  να δώσω συγκεκριμένα παραδείγματα, κάποιος  που έχει περιβαλλοντικές ευαισθησίες  δε γίνεται, μέσω παρακολούθησης εκπομπών στην τηλεόραση και διαβάσματος 10 άρθρων στο internet να  γίνεται Περιβαντολλόγος και να αποφασίζει που θα μπει ένα εργοστάσιο της ΔΕΗ λ.χ. Δεν μπορεί, επίσης, κάποιος που ακούει τον Αυτιά και τον κάθε Αυτιά να γίνεται Οικονομολόγος και να απαιτεί να δανειστούμε λεφτά από Κίνα αντί από Γερμανία. Άλλος βλέπει ένα καλλιτεχνικού περιεχομένου DVD και λαμβάνει ρόλο Κοινωνιολόγου και δικαστή της κοινωνικής κατάπτωσης μιας ολόκληρης χώρας. Κάπου έχει χαθεί το μέτρο!! 
Οι πραγματικά ειδικοί νιώθουν πως πρέπει να απολογούνται καθημερινά για τα πάντα, σε όλους τους υποψιασμένους και ημιπληροφορημένους πολίτες. Είμαι κάτι παραπάνω από υπέρ του ρητού “η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια”. Αντί όμως να γυρίσουμε στην αμάθεια, μπορούμε να γυρίσουμε στην Ιεραρχία. Ευτυχώς αυτή η σύγκριση δεν ισχύει στους ακαδημαϊκούς κύκλους και τουλάχιστον η έρευνα δεν επηρεάζεται. Τώρα θα με ρωτήσετε “τι δουλειά έχει ένας οικονομολόγος να μιλάει για κοινωνικά θέματα?”.  
Ε, σημεία των καιρών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad