Λιτότητα και lifestyle - BlogInGr

BlogInGr

Πολιτική - Απόψεις - Ιδέες - Υγεία

Post Top Ad

Τρίτη, 11 Μαΐου 2010

Λιτότητα και lifestyle

Η Ευρώπη έχει αγοράσει χρόνο με τα €750δις. του bail-out* για το ευρώ. Το μακροπρόθεσμο οικονομικό πρόβλημα παραμένει καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζει πάνω από τις δυνατότητές της. Τα ελλείμματα είναι εκτός ελέγχου και στο δημόσιο τομέα το χρέος αυξάνεται. Αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δε χρησιμοποιήσουν νέες τακτικές για τον έλεγχο των δαπανών, οι χρηματοοικονομικές αγορές θα γίνουν και πάλι… ανήσυχες!

Σκεφτόμουν το εξής, οι ΗΠΑ είναι στρατιωτική υπερδύναμη, η Κίνα είναι μια οικονομική υπερδύναμη ενώ η Ευρώπη είναι η υπερδύναμη στον τρόπο ζωής. Οι ημέρες που οι ευρωπαϊκές αυτοκρατορίες κυριαρχούσαν στον πλανήτη έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η Ευρώπη είναι η περιοχή με τις πιο όμορφες πόλεις, το καλύτερο φαγητό και κρασί, την πλουσιότερη πολιτιστική ιστορία, τις μεγαλύτερες σε διάρκεια διακοπές και τις καλύτερες ομάδες ποδοσφαίρου. Η καθημερινή ζωή για τους περισσότερους Ευρωπαίους δεν ήταν ποτέ πιο άνετη απ’ότι σήμερα. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο μειονέκτημα σε αυτό. Η Ευρώπη δεν μπόρεσε να αντέξει και την άνετη συνταξιοδότηση των πολιτών της.
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι, δυστυχώς, ένα ακραίο παράδειγμα ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού προβλήματος. Οι επενδυτές αντιδρούν νευρικά στα επίπεδα του χρέους και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία για μήνες. Αλλά ακόμη και στην Ευρώπη των τεσσάρων μεγάλων –Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία– είναι έκδηλη η ανησυχία. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας είναι περίπου το 115% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Η Βρετανία τρέχει αυτήν την περίοδο ένα προϋπολογισμό με έλλειμμα σχεδόν 12% του ΑΕΠ, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει εκπονήσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για περισσότερο από 30 χρόνια, ενώ ένας από τους λόγους για την αρνητική αντίδραση της Γερμανίας στη βοήθεια της Ελλάδας, είναι πως και εκείνη αγωνίζεται ήδη να σταθμίσει τα λογιστικά της βιβλία!
Είναι αλήθεια ότι οι πολίτες της Λετονίας και της Ιρλανδίας έχουν ήδη υποστεί την πραγματική μείωση μισθών και συντάξεων.
Ωστόσο, όπως καταδεικνύουν οι ταραχές στους δρόμους της Αθήνας, δεν είναι όλοι οι Ευρωπαίοι ίδιοι και ούτε όλοι είναι διατεθειμένοι να αντιδράσουν τόσο στωικά σε βαθιές περικοπές των δαπανών.
Όμως, εάν οι Ευρωπαίοι δεν αποδεχτούν μέτρα λιτότητας τώρα, στο εγγύς μέλλον θα βρεθούν αντιμέτωποι με κάτι πολύ πιο συγκλονιστικό. Την κατάρρευση του δημόσιου χρέους! Η αύξηση του μεγέθους και της δύναμης της ΕΕ, έχει τροφοδοτήσει ένα επικίνδυνο αίσθημα εφησυχασμού. Για τις χώρες της νότιας και κεντρικής Ευρώπης –που εντάχθηκαν αργότερα απ’ότι ο εσωτερικός πυρήνας– οι «Βρυξέλλες», πωλήθηκαν ως τελικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Ο καθένας θα μπορούσε να εμπνευστεί από τη σχετικά άνετη, σταθερή ζωή των Γάλλων και των Γερμανών και για πολλά χρόνια αυτό λειτούργησε θετικά, αλλάζοντας μάλιστα κατά πολύ και το βιοτικό επίπεδο σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πολωνία.
Η ιδέα ήταν ότι μια Ένωση η οποία περικλείει 27 χώρες μέλη, είναι αρκετά μεγάλη για την προστασία του ενιαίου ευρωπαϊκού κοινωνικού προτύπου από τις αβεβαιότητες της παγκοσμιοποίησης. Στο πιο βασικό επίπεδο, η ΕΕ πράγματι προστατεύει. Αλλά ενώ οι Ευρωπαίοι δε φοβούνται πλέον τα ξένα στρατεύματα, έχουν αρχίσει να φοβούνται τους ξένους κατόχους ομολόγων. Η διατήρηση του χαρακτηρισμού της Ευρώπης ως «υπερδύναμης στον τρόπο ζωής» εξαρτάται από την άφθονη προσφορά πίστωσης.
Το bail-out που συμφωνήθηκε στις 9/5/2010, ουσιαστικά επέκτηνε το δανειακό άνοιγμα των χωρών που θα το δανειοδοτήσουν. Και φύσικα όλα αυτά τα προβλήματα θα δημιουργήσουν πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις εντός της ΕΕ. Εντάσεις όπως της Γερμανίας και της χώρας μας πρόσφατα.


* bail-out : έχει την έννοια της διάσωσης επιχείρησης ή χώρας με οικονομική ενίσχηση, δάνεια κλπ.
Του Βασίλη Δαληγγάρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad