“Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας συγκρατεί την κατηφόρα του Ευρώ” - BlogInGr

BlogInGr

Πολιτική - Απόψεις - Ιδέες - Υγεία

Post Top Ad

Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2010

“Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας συγκρατεί την κατηφόρα του Ευρώ”

 Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας Swiss National Bank(SNB) αγοράζει τον τελευταίο καιρό «μετά μανίας» ευρώ, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την ανοδική πορεία του φράγκου που πλήττει τις εξαγωγές  της.
 Στην περίπτωση που η (SNB) κάνει πίσω, το ευρώ πιθανώς θα υποχωρούσε απότομα έναντι διαφόρων νομισμάτων, ενώ η ενίσχυση του φράγκου θα έπληττε τους εξαγωγείς στο εσωτερικό και τους οφειλέτες στο εξωτερικό.
 Το ευρώ έχει «βουλιάξει» 20% έναντι τόσο του
δολαρίου όσο και του γεν από τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση χρέους. Η πτώση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου ήταν μισή από αυτήν έναντι του δολαρίου λόγω των παρεμβάσεων της SNB.

Αν η κεντρική τράπεζα κάνει πίσω, το φράγκο σχεδόν θα εκτοξευτεί, ακόμη πιο πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα, που είναι τα μεγαλύτερα στην ιστορία έναντι του ευρώ. Αυτό θα έπληττε τους Ελβετούς εξαγωγείς, οι οποίοι έχουν ήδη εκφράσει παράπονα για τον αντίκτυπο της ενίσχυσης του νομίσματος.

Πιθανή άνοδος του φράγκου θα είχε αντίκτυπο και στο εξωτερικό. Χιλιάδες ιδιώτες και εταιρείες, ειδικότερα στην Ανατολική Ευρώπη, αποπληρώνουν μεγάλα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, που πήραν στα χρόνια άνθησης για να ωφεληθούν από τα χαμηλά επιτόκια.

Όσο περισσότερο κινείται ανοδικά το φράγκο, τόσο περισσότερο αυξάνεται το κόστος αποπληρωμής των εν λόγω δανείων.

Dr.Query

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad