“Θα συνεχίσει η ανάκαμψη του Ευρώ; ή θα αποδειχθεί διάλειμμα στην πτώση του”; - BlogInGr

BlogInGr

Πολιτική - Απόψεις - Ιδέες - Υγεία

Post Top Ad

Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010

“Θα συνεχίσει η ανάκαμψη του Ευρώ; ή θα αποδειχθεί διάλειμμα στην πτώση του”;

Παρά την πρόσκαιρη ανάκαμψή του Ευρώ από τα χαμηλά του 1,187 δολ στα 1,233 οι ανησυχίες για την τύχη του Ευρωπαϊκού νομίσματος δεν έχουν καταλαγιάσει.
Η ολιγοήμερη ανάκαμψή του οφείλεται  στην ισχυρή ζήτηση του στις δημοπρασίες που πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά από χώρες της ευρωζώνης, όπως την Ιρλανδία, το Βέλγιο και κυρίως την Ισπανία, αλλά και στην συντονισμένη και επιθετική διάθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας(SNB), που
αγοράζει τον τελευταίο καιρό «μετά μανίας» ευρώ, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την ανοδική πορεία του φράγκου που πλήττει τις εξαγωγές  της..
Δε θα πρέπει βέβαια να διαφεύγει της προσοχής μας ότι η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου ξεκίνησε τη χρονιά στο 1,432, ενώ τώρα διαπραγματεύεται με απώλειες περίπου 14%. Είναι ολοφάνερο ότι η βραχυπρόθεσμη τουλάχιστον πορεία του παραμένει πτωτική.
 Αρκετές και μεγάλες Τράπεζες όπως οι UBS, Danske Bank A/S, Royal Bank of Scotland Group Plc και Bank of America Merrill Lynch, βλέπουν το ευρώ στα επίπεδα μεταξύ 1,15 και 1,26 δολάρια μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ η BNP Paribas είναι πλέον απαισιόδοξη και  δηλώνει πως η ισοτιμία του μπορεί να πέσει κάτω από το 1 δολάριο στο Α' τρίμηνο του 2011.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το κλίμα για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ξεκίνησε να αλλάζει προς το καλύτερο την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο μεγαλοεπενδυτής Jim Rogers δήλωσε ότι όλοι είναι τόσο απαισιόδοξοι με το ευρώ που τώρα φαίνεται μια πολύ καλή εποχή να αρχίσει κανείς να το αγοράζει. «Όλοι είναι τρομαχτικά αρνητικοί με το ευρώ τώρα. Είναι απίστευτο και αυτό συνήθως σηματοδοτεί ένα ράλι», πρόσθεσε.
Απομένει να δούμε ποια από τις δυο πλευρές θα υπερισχύσει….. 
Άποψή μας βέβαια με βάση τη διαμορφούμενη κατάσταση στην Ευρωζώνη, είναι πως το σενάριο της συνέχισης της ανοδικής κίνησης του ευρώ μοιάζει πολύ εξασθενημένο, αφού οι παθογένειες του Ευρωπαικού νομίσματος συνεχίζουν να παραμένουν αθεράπευτες…..
Dr.Query

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad