Γιατί υπολείπεται της παγκόσμιας εμπιστοσύνης το ευρώ έναντι του δολαρίου; - BlogInGr

BlogInGr

Πολιτική - Απόψεις - Ιδέες - Υγεία

Post Top Ad

Τρίτη, 20 Ιουλίου 2010

Γιατί υπολείπεται της παγκόσμιας εμπιστοσύνης το ευρώ έναντι του δολαρίου;

Με ετήσιο έλλειμμα περίπου 1,5 τρισ. δολ. για το τρέχον έτος και συνολικό δημόσιο χρέος 13,5 τρισ. δολ., ή ποσοστό άνω του 90% του ΑΕΠ τους, οι ΗΠΑ από δημοσιονομικής πλευράς δεν βρίσκονται σήμερα σε πολύ καλύτερη θέση από τα λεγόμενα “pigs” της Ευρώπης.
Παρόλα αυτά όμως, η παγκόσμια  κοινότητα συνεχίζει να εμπιστεύεται πολύ περισσότερο το αμερικανικό δολάριο παρά το ευρώ.
Ως καταξιωμένο αποθετικό νόμισμα, το δολάριο συνεχίζει να κυριαρχεί σήμερα στις διεθνείς αγορές, ενώ το ευρώ, παρά την πρόσφατη ανάκαμψή του, δεν χαίρει της ίδιας αίγλης.
Τυχαίο….δε νομίζω…


Οι ΗΠΑ έχουν πείσει την παγκόσμια κοινότητα ότι διαθέτουν την πολιτική αποφασιστικότητα και τις κατάλληλες δομές να επανεκκινήσουν τη «μηχανή» της οικονομίας τους και να τη θέσουν σε τροχιά ανάκαμψης.
Γι’ αυτό και σε κάθε οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν δε διστάζουν να ρίξουν πακτωλό νέων δολαρίων στην αγορά. Το καταπληκτικό είναι πως το φρέσκο αυτό χρήμα απορροφάται ομαλά από τους μηχανισμούς της Αμερικανικής οικονομίας, δίνοντας ώθηση  και δημιουργώντας εκ νέου νέο πλούτο.
Τη δυνατότητα αυτή φαίνεται να στερείται ακόμη η Ευρωπαϊκή Ένωση που πάσχει να ισορροπήσει μεταξύ οικονομιών διαφόρων ταχυτήτων και προτεραιοτήτων.
Αναζητεί απεγνωσμένα τη μαγική συνταγή της ανάπτυξης προσπαθώντας παράλληλα  να εξομαλύνει αντικρουόμενα συμφέροντα των μελών της.
Το γεγονός βέβαια αυτό έχει να κάνει με τις εγγενείς αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  που έχουν να κάνουν με την μονοδιάστατη αντίληψη της Νομισματικής ένωσης και την απουσία ενιαίας Πολιτικής και Οικονομικής βούλησης.

Το συμπέρασμα είναι πως η οποιαδήποτε ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, περισσότερο οφείλεται στην επιλογή της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ καθώς και στην περιστασιακή οπισθοχώρηση των οικονομικών της μεγεθών, παρά στην ευρωστία και το δυναμισμό της Ενωμένης Ευρώπης. 
Dr.Query

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad