"Μελαγχολικό το Φθινόπωρο για Οικονομία & Χρηματιστήριο, η γύμνια αποκαλύπτεται…” - BlogInGr

BlogInGr

Πολιτική - Απόψεις - Ιδέες - Υγεία

Post Top Ad

Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2010

"Μελαγχολικό το Φθινόπωρο για Οικονομία & Χρηματιστήριο, η γύμνια αποκαλύπτεται…”

Ορισμένοι συνοπτικοί και μόνο λόγοι που συνηγορούν στην αποκάλυψη της γύμνιας αποκαλύπτονται παρακάτω:
1. Αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση ότι οι αξίες και ο διεθνής πλούτος στηρίχθηκε σε νομισματικές παρεμβάσεις για να αυξηθεί και αυτό δεν θα μπορέσει να συνεχισθεί.
Ιδιαίτερα η Ευρώπη αποτελεί αδύναμο κρίκο του παγκόσμιου συστήματος αλλά λόγω συνεχών παρεμβάσεων της ΕΚΤ και άλλων μηχανισμών αυτό δεν έχει έρθει ακόμη στο προσκήνιο. Δεν είναι όμως και δυνατόν να αναστέλλεται επ’ αόριστον.

 2. Η ώρα της λυπητερής με την ανακοίνωση των απογοητευτικών αποτελεσμάτων του α΄ 6μήνου
των ελληνικών τραπεζών πλησιάζει και το πιθανότερο σενάριο είναι να ασκηθούν βίαιες πιέσεις στις τράπεζες. Σημειώνεται ότι οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων α΄ 6μήνου ξεκινούν στις 27 Αυγούστου με την Εθνική και την Πειραιώς,  στις 30 Αυγούστου η Eurobank και Κύπρου και 31 Αυγούστου Alpha bank και Marfin Popular bank.

3. Ο ευαίσθητος δείκτης των spreads εκτοξεύθηκε  ήδη στις 815 μονάδες βάσης. Η επικρατούσα αίσθηση είναι ότι ναι μεν η Γερμανία βελτιώνεται αλλά οι άλλες χώρες και ειδικά οι “PIIGS” και η Ιρλανδία  επιδεινώνονται,  άρα η Ευρώπη εμφανίζει δύο ή περισσότερες ταχύτητες που συστηματικά την εκτροχιάζουν.

4. Λόγω της τρομακτικής έλλειψης ρευστότητας, αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις και όχι μόνο δεν αποπληρώνουν τα ληξιπρόθεσμα δάνεια και προχωρούν στην αναχρηματοδότησή τους. Από την άλλη οι τράπεζες, κάτω από το φόβο νέων «κανονιών» και εγγραφής νέων επισφαλειών αναχρηματοδοτούν τα δάνεια των εισηγμένων, αλλά με αυξημένο επιτόκιο.
Έτσι οι τράπεζες φαινομενικά βελτιώνουν το περιθώριό κέρδους τους…. Ωστόσο εκφράζονται βάσιμοι φόβοι  πως αν δε βελτιωθεί πολύ σύντομα η κατάσταση της οικονομίας είναι πολύ πιθανό οι τράπεζες να εγγράψουν τελικά υψηλότερες επισφάλειες.

5. Βαθαίνει η ύφεση για την ελληνική οικονομία.
Το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους συρρικνώθηκε κατά 3,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, ενώ συγκρινόμενο με το πρώτο τρίμηνο του 2010 μειώθηκε κατά 1,5%.
Στο 12% ανήλθε το Μάιο η ανεργία, με επιταχυνόμενες προοπτικές μεγέθυνσης .
Σημειώνεται σημαντική μείωση στις δραστηριότητες του κατασκευαστικού κλάδου και το τέταρτο τρίμηνο δε θα υπάρχει η στήριξη από τα έσοδα του τουρισμού".

6. Παρά τα όσα μέτρα έχουν ληφθεί, παρά την κατευθυνόμενη ευφορία και τον εφησυχασμό η χώρα δεν έχει ξεφύγει από την πρώτη τριάδα των "πιο πιθανών για να πτωχεύσουν κρατών".
Κατατοπιστική μια απλή ματιά στην "πρώτη σελίδα" του www.cmavision.com όπου η χώρα παραμένει κολλημένη δεύτερη (με ποσοστό 49,49%) με πρώτη την Βενεζουέλα (55,05% ) και τρίτη την Αργεντινή (42,91%).

7. Τα ευφάνταστα σενάρια των συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων καλά κρατούν προς όφελος των εφήμερων ισχυρών συμφερόντων…
Ενώ απομακρύνεται το ενδεχόμενο συγχωνεύσεως της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank, αναζωπυρώνεται  ο γάμος της ΕΤΕ με την Τράπεζα Πειραιώς, την ίδια στιγμή που διαψεύδεται η φημολογία συνεργασίας ΕΤΕ- ALPHA και εν μέσω κατάθεσης προσφορών της Πειραιώς για εξαγορές Κρατικών Τραπεζών με τα χρήματα των κρατικών ενισχύσεων και εγγυήσεων!!! Απλά παραλογισμός….
Αλαλούμ αντικρουόμενων συμφερόντων, ειδήσεων και σχεδιασμών.

8. Οι ενδιαφερόμενοι για το ΤΤ  είναι πράγματι τόσοι πολλοί όσο προσπαθούν κάποιοι να μας πείσουν; ή μήπως διαλαλούν την πολύφερνη νύφη για να ανεβάσουν την τιμή της;
Συνδέεται μήπως το γεγονός ότι στο ΤΤ έχουν ποσοστό η Εθνική 6% και η Eurobank 6%, σε τιμές δυσθεώρητα ακριβότερες από την τρέχουσα των 4,4 - 4,5 ευρώ και καταγράφουν σημαντικότατες υποαξίες στα χαρτοφυλάκιά τους;

9. Ενώ τα έσοδα του Προϋπολογισμού παρουσιάζουν σημαντικότατη υστέρηση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού περιορίστηκε ως από θαύμα κατά 39,7%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης 39,5%, που είχε καθοριστεί στο Πρόγραμμα Οικονομικής Σταθερότητας. Εντυπωσιακότατη θα έλεγα προσέγγιση του στόχου, τόσο  που δυσκολεύομαι να πιστέψω πως είναι και αληθινή…. Άλλωστε οι μεγάλες καθυστερήσεις έως και αναστολές πληρωμών των υποχρεώσεων του δημοσίου με σκοπό την προσαρμογή του ελλείμματος στα επιθυμητά ποσοστά αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

10. Το υπουργείο Οικονομίας έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το περίφημο αναπτυξιακό Σχέδιο Νόμου «Χορήγηση ενισχύσεων σε ιδιωτικές επενδύσεις για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και την περιφερειακή σύγκλιση και άλλες διατάξεις»
Στο νέο νόμο αυξάνεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό του επενδυτικού σχεδίου στα 200.000 ευρώ, δεδομένου ότι χαμηλότερες επενδύσεις υποτίθεται ότι θα καλυφθούν από άλλα αναπτυξιακά εργαλεία!!!
Πολύ φοβούμαι πως οι δαιδαλώδεις διατάξεις, οι πολύπλοκες διαδικασίες, ο ασυντόνιστος κρατικός μηχανισμός, οι μεγάλες καθυστερήσεις και ο διακριτικός αποκλεισμός των μικρομεσαίων θα λειτουργήσει ανασταλτικά και προς όφελος και πάλι των ολίγων.
Dr.Query

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad