Ηλεκτρονικά οι μετεγγραφές σε ΑΕΙ - ΤΕΙ - BlogInGr

BlogInGr

Πολιτική - Απόψεις - Ιδέες - Υγεία

Post Top Ad

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010

Ηλεκτρονικά οι μετεγγραφές σε ΑΕΙ - ΤΕΙ


Ηλεκτρονικά θα γίνονται στο εξής οι μετεγγραφές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ σε εφαρμογή τίθεται και νέο ηλεκτρονικό σύστημα διανομής συγγραμμάτων.
Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, οι μετεγγραφές πλέον θα γίνονται στις αρχές Οκτωβρίου και μάλιστα ηλεκτρονικά, για την εξοικονόμηση χρόνου.
Παράλληλα, εξοικονομούνται κονδύλια και οι ενδιαφερόμενοι εξυπηρετούνται καλύτερα και γρηγορότερα. Σημειώνεται ότι το ζήτημα αφορά 400.000 φοιτητές και 10.000 οικογένειες, καθώς και 1.000 εκδοτικούς οίκους.
Οι φοιτητές, που επιθυμούν μετεγγραφή, θα συμπληρώνουν τα στοιχεία τους σε μία φόρμα στο διαδίκτυο. Εάν μετά τον έλεγχο των ιδρυμάτων διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ψευδή, ή πλαστά στοιχεία, τότε δεν θα γίνεται η μετεγγραφή. Μία τριμελής επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχει και δικαστικός, θα ερευνά την περίπτωση και αν διαπιστωθεί δόλος, τότε δεν θα εγγράφεται, ούτε στο τμήμα που πέτυχε.
Αναφορικά με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι το πρόγραμμα με τον κωδικό «Εύδοξος» θα απλοποιήσει τις διαδικασίες και θα συντομεύσει το χρόνο.
Σημειώνεται ότι συχνά οι φοιτητές έπαιρναν τα συγγράμματα ακόμη και την παραμονή των εξετάσεων. Τώρα, με την απολύτως αυτοματοποιημένη διαδικασία, οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα για πλήρη ενημέρωση σχετικά με τα παρεχόμενα συγγράμματα σε κάθε μάθημα του Οδηγού Σπουδών και για άμεση επιλογή και παραλαβή των συγγραμμάτων, που θα επιλέξουν. Επιπλέον, θα υπάρχουν αποτελεσματικοί μηχανισμοί για την ταχεία αποζημίωση των εκδοτών και για την αποτροπή της καταχρηστικής εκμετάλλευσης των δημόσιων πόρων. Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα να δημιουργηθούν διαδικτυακές κοινότητες ανάμεσα σε φοιτητές με κοινά επιστημονικά ενδιαφέροντα.
Το σύστημα αυτό θα επιτρέψει στο υπουργείο Παιδείας να αποκτήσει και μία πρώτη εικόνα των ενεργών και «αιωνίων» φοιτητών.
Για πρώτη φορά, το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος για όλους τους φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα επανεκτελεστεί αφού γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές με βάση την αποτίμηση του πρώτου έτους εφαρμογής. Ειδικά για το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 και ειδικά για τους φοιτητές των τμημάτων πληροφορικής των ΑΕΙ και ΤΕΙ, θα δοθεί και η δυνατότητα επιλογής για την ηλεκτρονική διάθεση των συγγραμμάτων σε ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές (e-readers). Σε αυτή την περίπτωση, θα υπάρξει ειδική διαδικασία που θα εξασφαλίζει το απαραβίαστο «κλείδωμα» των ηλεκτρονικών αρχείων των επιλεγέντων συγγραμμάτων στις συσκευές ανάγνωσης των φοιτητών.
Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τα αναμενόμενα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος είναι:
* Επιταχύνεται και απλοποιείται η διαδικασία εγγραφής των φοιτητών στα μαθήματα και η επιλογή συγγραμμάτων.
* Ελαχιστοποιείται ο διαχειριστικός φόρτος στα ιδρύματα και στις γραμματείες των τμημάτων, οι οποίες θα καταχωρίζουν απλώς τη γενική λίστα με τα μαθήματα του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών και την αντίστοιχη λίστα με τα διαθέσιμα/εγκεκριμένα συγγράμματα.
* Απλοποιείται η σχέση του Υπουργείου με τους εκδότες, καθώς δεν θα υπάρχει ανάγκη για ανταλλαγές εγγράφων σχετικά με τους φοιτητές, που απέκτησαν κάθε σύγγραμμα.
* Ο χρόνος που μεσολαβεί από τη δήλωση προτίμησης του φοιτητή έως την παραλαβή του τυπωμένου συγγράμματος, μπορεί να περιοριστεί σε ελάχιστες εργάσιμες μέρες. Με την υφιστάμενη διαδικασία, ο χρόνος αυτός συχνά ξεπερνά τους δύο μήνες.
* Η αποζημίωση των εκδοτών μπορεί να γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παράδοσης των συγγραμμάτων, επειδή όλα τα στοιχεία είναι διαθέσιμα (on-line) στις υπηρεσίες του υπουργείου. Με το υφιστάμενο καθεστώς η αποζημίωση πραγματοποιείται 12 μήνες μετά τη διανομή των συγγραμμάτων.
* Ελαχιστοποιούνται τα περιθώρια για καταχρηστική εκμετάλλευση δημόσιων πόρων, επειδή με το νέο σύστημα είναι αδύνατη η ψευδής καταχώριση της διανομής συγγράμματος σε φοιτητή χωρίς τη συναίνεσή του.
Εξάλλου, δρομολογούνται οι προϋποθέσεις για την ταχεία μετάβαση στην εποχή του ηλεκτρονικού συγγράμματος.
Ερωτηθείς για τα κενά στα σχολεία, η κ. Διαμαντοπούλου σημείωσε πως η κατάσταση είναι πολύ θετική, ενώ δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως ως το τέλος του Σεπτεμβρίου δεν θα υπάρχει κενό.
Τέλος, διευκρινίστηκε ότι οι αναπληρωτές που προσελήφθησαν είναι πλήρους απασχόλησης και μπορεί να διδάσκουν ακόμη και σε δύο σχολεία μέσα στο πλήρες ωράριο τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad