"Απλές και περιεκτικές σκέψεις για την Α.Μ.Κ της Εθνικής Τράπεζας" - BlogInGr

BlogInGr

Πολιτική - Απόψεις - Ιδέες - Υγεία

Post Top Ad

Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010

"Απλές και περιεκτικές σκέψεις για την Α.Μ.Κ της Εθνικής Τράπεζας"

Διαβάσαμε  με πολύ προσοχή το σχόλιο ενός φίλου(μη δημοσιογράφου, deep purple το ψευδώνυμό του) σχετικά με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και μείναμε έκπληκτοι απο την αμεσότητα, καυστικότητα, καθαρότητα και ειλικρίνεια των λόγων του. Σας το μεταφέρω αυτούσιο και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.....


Εμείς απλά τον ευχαριστούμε θερμά και ευχόμαστε και οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι και σχολιαστές, οι "ειδήμονες" της χρηματιστηριακής ειδησεογραφίας να έχουν την πυγμή και το σθένος να μεταφέρουν στον απλό κόσμο ανάλογες αλήθειες στην πραγματική τους διάσταση....

Ακολουθεί το σχόλιο......


ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Εθνικής, ΤΗΝ ΕΙΔΑΤΕ στην τηλεόραση ?
Τι μου θύμισε τώρα αυτό και … συγκινήθηκα (!), … τις «ρομαντικές-τρυφερές στιγμές αγάπης» που ζήσαμε όλοι μαζί, με το χρηματιστηριακό έπος του ’99, τότε, που με τη συνεργασία όλων των «αγαπημένων ανθρώπων μας» (τράπεζες και τραπεζίτες, επιτροπή κεφαλαιαγοράς, αρκετές χρηματιστηριακές, πεφωτισμένες οικονομικές διάνοιες, βλ. Παπαντωνίου και Σια, κ.ο.κ.), κάναμε την «επένδυση της ζωής μας».

Θυμάστε τότε που, κάθε βδομάδα, έμπαινε αντίστοιχη διαφήμιση στην τηλεόραση: … «ελάτε, τρέξε κόσμε, η Χ λαμπρή εταιρεία κάνει ΑΜΚ με ταυτόχρονη εισαγωγή των μετοχών της στο ΧΑΑ». Και δώστου οι τυμπανοκρουσίες, υπήρχε και ο συμπαθέστατος δημοσιογράφος κ. Σαμοΐλης, που έδινε το ρυθμό, με καθημερινή πολύωρη εκπομπή, στην οποία φιλοξενούσε κι’ από ένα ξεχωριστό «διάττοντα αστέρα» (Λαναρά, Τζιούφα, και λοιπά επιχειρηματικά δαιμόνια της εποχής εκείνης). Ετσι τότε, «απαλλαγήκαμε από τα περιττά βάρη», τις οικονομίες μας!

Σήμερα, τους έχει πιάσει πάλι πρεμούρα, να βάλουν χέρι στα λεφτά του κοσμάκη. Βλέπουν, ότι τα μπατιρημένα ασφαλιστικά ταμεία (μεγαλομέτοχοι της ΕΤΕ) στερούνται από χρήμα, οπότε σου λέει, … ας (προσπαθήσουμε να) ξανα-ελαφρύνουμε λίγο τις καταθέσεις της «μαρίδας».

Και όταν ρωτάς κανένα πολυπράγμονα ιθύνοντα, σχετικά με την εκκολαπτόμενη «μεγάλη ευκαιρία», παίρνεις τη στερεότυπη απάντηση: η ΕΤΕ με 5,2 € είναι τζάμπα. Δεν σου λέει όμως, ότι: (α) οι υφιστάμενοι μέτοχοι, πέραν των 5,2 €, έχουν ήδη κάποια αξία στο χαρτοφυλάκιό τους, από τα 5 δικαιώματα που κατέχουν και μπορούν να πουλήσουν, εισπράττοντας κάποιο ποσό (και το οποίο, υπό κανονικές συνθήκες, προστιθέμενο στα 5,2 € της νέας μετοχής, συμποσούται, πάνω-κάτω, στην τρέχουσα-διαπραγματευόμενη αξία της μετοχής), και αντίστοιχα (β) οι επίδοξοι νέοι μέτοχοι, εκτός από τα 5,2 €, θα πρέπει να καταβάλουν και το ισότιμο της αξίας για την αγορά των 5 δικαιωμάτων, οπότε πάλι … «ίσα βάρκα, ίσα νερά».

Με άλλα λόγια, κανένας δεν σου λέει, ότι εάν όντως θέλεις ν’ αποκτήσεις μετοχές της ΕΤΕ, γιατί να μην τις αγοράσεις κατευθείαν μέσω ΧΑΑ (τη χρονική στιγμή όμως, που εσύ ο ίδιος θα το αποφασίσεις και το κρίνεις ενδεδειγμένο αυτό, με βάση την προσωπική σου διαίσθηση) και να συμμετάσχεις στην ΑΜΚ (αγοράζοντας τις μετοχές στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που καθορίζεται-επιβάλλεται από αυτήν)?

Και αν πρόκειται απλά, για την αποφυγή των χρηματιστηριακών προμηθειών, που συνεπάγεται η απόκτηση μετοχών, μέσω της ΑΜΚ, άντε δηλαδή, για μία συνολική εξοικονόμηση το πολύ της τάξης του 1%, αξίζει τον κόπο, να προχωρήσεις σε μία τέτοια κίνηση, επειδή σε «σπρώχνουν οι συνθήκες και περιστάσεις»? Απλή λογική (για να μην εμπλακούμε στις χρηματιστηριακές σοφιστείες και αλχημείες περί arbitrage, κλπ.).

Ή μήπως θα πρέπει να βιαστείς, … επειδή θα χάσεις το μέρισμα, … που έπαψε πλέον να δίνει, ή προσβλέπεις σε γρήγορη άνοδο της τιμής της μετοχής, επειδή θα βελτιωθεί σύντομα το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα? Θα μου πείτε βέβαια, ότι η χαμένη εμπιστοσύνη του κόσμου προς το ΧΑΑ, μπορεί ν’ «αντισταθμιστεί» από τον πολυδιαφημιζόμενο ανάδοχο της παρούσας ΑΜΚ, τη βαρύγδουπη Deutsche Bank !

Και μια τελευταία παρατήρηση:
Βλέπω, ότι «κρατάνε με νύχια και με δόντια» την ΕΤΕ (και κατ’ επέκταση το ΧΑΑ), για να δελεάσουν τον κοσμάκη, να δώσει πάλι τα λεφτούλια του στην ΑΜΚ. Και μετά, ... τί ? Το χάος, ... όπως καλή ώρα πέρυσι, 10 μήνες πριν (Νοέμβριος 2009), που έκανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η ALPHA, με 8 € και σήμερα η μετοχή είναι γύρω στα 4,5 € !!! Και το βασικότερο, μετά την ΕΤΕ, … ετοιμάζονται και άλλες τραπεζικές ΑΜΚ, … γιατί είπαμε, … «ν’ απαλλάξουμε τον κοσμάκη από το περιττό λίπος» !
Dr.Query

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad