Με δεκανίκια στηρίζεται το Χρηματιστήριο… - BlogInGr

BlogInGr

Πολιτική - Απόψεις - Ιδέες - Υγεία

Post Top Ad

Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2010

Με δεκανίκια στηρίζεται το Χρηματιστήριο…

Παρακολουθούμε τελευταία στο Χρηματιστήριο την αγωνιώδη προσπάθεια κάποιων κύκλων να συγκρατήσουν το Γενικό Δείκτη στη γραμμή θανάτου των 1440-1450 μονάδων, που αποτελεί τριπλό πάτο του παρελθόντος και ταυτόχρονα χαμηλό 12ετίας.
Η υποχώρηση κάτω από τα όρια αυτά και η επιβεβαίωσή του για δύο τουλάχιστον ημέρες θα πυροδοτήσει νέο ισχυρό κύκλο μαζικών πωλήσεων, που θα στείλουν το Γ.Δ  κατ’ αρχήν γύρω στα επίπεδα των 1300 μονάδων.
Αρκετές φορές το επιχείρησε αλλά πάντα ένα μαγικό χέρι το απέτρεπε…
Τελευταία την Παρασκευή ήταν η παρέμβαση της Ε.Κ.Τ με την αγορά Ελληνικών ομολόγων σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την άνοδο των spreads σε δυσθεώρητα ύψη και να μετριάσει την κατρακύλα του Χρηματιστηρίου.
Ταυτόχρονα ως ανάχωμα στην διολίσθηση των Τραπεζών και ιδιαίτερα της Εθνικής έχoυν επιστρατευθεί τα σενάρια του ΟΤΕ, προκειμένου να απαλύνουν την πτώση του Γ.Δ (Σχετικό το άρθρο του παρακάτω link: http://blogingr.blogspot.com/2010/11/blog-post_21.html
Είναι αλήθεια πως τελευταία τονίστηκε ιδιαίτερα στον τύπο η τεράστια έκθεση σε Ελληνικά Ομόλογα που είναι εκτεθειμένες οι Ελληνικές Τράπεζες και ιδιαίτερα η Εθνική. Η έκθεση αυτή καθιστά τις Ελληνικές Τράπεζες ιδιαίτερα ευάλωτες σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους και μάλιστα στην απευκταία περίπτωση  του περιβόητου haircut. Το αξιοσημείωτο βέβαια είναι πως οι κίνδυνοι αυτοί καθ’ όλη τη διάρκεια της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής αποσιωπούνταν έντεχνα και μεθοδικά. Δείτε παρακάτω τον πίνακα με την έκθεση των Ελληνικών Τραπεζών σε Ομόλογα.
Ποσά σε δις ευρώ – ομόλογα Ελλάδος
Τράπεζα        Σύνολο    
Εθνική             20,1           
Alpha                4,6            
Eurobank         7,5       
Πειραιώς          8,6           
Κύπρου           1,9         
Marfin              2,9       
ATE                  4,0                
TT                     5,4         
 Άποψή μας βέβαια, όπως έχει διατυπωθεί και στο παρελθόν(Σχετικό άρθρο στο παρακάτω link:
http://blogingr.blogspot.com/2010/09/blog-post_23.html
είναι ότι, οτιδήποτε χειραγωγείται προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, με μαθηματική ακρίβεια εκτονώνεται προς την αντίθετη πλευρά….
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως για να χτισθεί στο μέλλον μια σταθερή και διατηρητέα άνοδος στο Χρηματιστήριο θα πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί ένα πολύ ισχυρό ταρακούμημα που θα αποτινάξει όλους τους απαισιόδοξους και θα οδηγήσει σ’ ένα πολύ καθοριστικό sell-off. Μετά απ’ αυτό η κατάσταση σταδιακά θα βελτιώνεται….
Μέχρι τότε και όσο διαρκεί αυτή η μοιρολατρική κατάσταση της διαρκούς φθοράς και της σταδιακής απαξίωσης, σαν το μαρτύριο της σταγόνας, δεν υπάρχει περίπτωση αντιστροφής της τάσης…. 
Dr. Query

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad