Στο όνομα της ”ανάπτυξης”... - BlogInGr

BlogInGr

Πολιτική - Απόψεις - Ιδέες - Υγεία

Post Top Ad

Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011

Στο όνομα της ”ανάπτυξης”...

 «...Στο όνομα της ανάπτυξης καταστράφηκαν ταυτόχρονα η ελληνική ύπαιθρος, οι ελληνικές πόλεις και το νησιωτικό σύμπλεγμα, όπως έχει περιγράψει εύστοχα ο Νίκος Σηφουνάκης στα βιβλία του.
Για την ανάπτυξη το κράτος χωροθετούσε εργοστάσιο λιπασμάτων δέκα λεπτά από την Ομόνοια και ναυπηγεία στο στόμιο του Σαρωνικού. Στον βωμό της ανάπτυξης κατεδάφιζαν οι εργολάβοι τα πιο όμορφα νεοκλασικά της Αθήνας για να σηκώνουν πολυκατοικίες. Η ανάπτυξη ήταν η κινητήριος δύναμη της αντιπαροχής που άφησε τις πόλεις χωρίς πράσινο, πεζοδρόμια και χώρους κοινής χρήσης.
Χάριν της ανάπτυξης ξήλωσαν στα χωριά τα καλντερίμια και έριξαν άσφαλτο, άλλαξαν τις πέτρινες στέγες με… ελενίτ, έβαλαν τις μπουλντόζες και ισοπέδωσαν οικισμούς και ταυτόχρονα την ιστορική μνήμη.
Ανάπτυξη πουλούσαν όσοι στοίβαζαν ανθρώπους σε ημιυπόγεια και σοφίτες και έκαναν το επάγγελμα του θυρωρού όραμα για τον μέσο επαρχιώτη. Ανάπτυξη έκαναν όσοι δηλητηρίασαν τα ποτάμια και τις λίμνες με απόβλητα. Επίδειξη αναπτυξιακής ταχύτητας ήταν η ρύπανση των ακτών, τα κακόγουστα κτίσματα πάνω στο κύμα, η εξόντωση των τοπικών καλλιεργειών και τα λοιπά ανοσιουργήματα, με την υπόθαλψη της άναρχης δόμησης και των αυθαιρέτων.
Μήπως ήταν ανάπτυξη η ανελέητη αλλοίωση του χαρακτήρα των νησιών χάριν του τουρισμού, με δημόσιο μάλιστα χρήμα: από τα θαλασσοδάνεια των μεγαλοξενοδόχων μέχρι τα "ρουμς του λετ" της δεκαετίας του 1980; Ως ανάπτυξη δεν πανηγυρίστηκε ότι ένας πρωθυπουργός ανέλαβε αυτοπροσώπως να ξηλώσει τις γραμμές του τραμ στην Αθήνα; Θρίαμβος της ανάπτυξης δεν ήταν η απομόνωση του Στέφανου Μάνου, η εκδίωξη του Αντώνη Τρίτση και τώρα η απειλή λιντσαρίσματος της Τίνας Μπιρμπίλη;
Γυρίζουμε λοιπόν στις εποχές όπου καταστρέφαμε το ελληνικό περιβάλλον για να αναπτυχθούμε! Τα μικροσυμφέροντα ψιμυθιώνονται πάλι αναπτυξιακά, για να καταστρέψουν ό,τι απέμεινε. Άλλωστε, σύμφωνα με τον νόμο του Μέρφι: "Τίποτε δεν είναι τόσο κακό ώστε να μην μπορεί να γίνει χειρότερο"».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad