Έρχεται η ηλεκτρονική καταγραφή πτυχίων. Τι είναι το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων(Ε.Π.Π)… - BlogInGr

BlogInGr

Πολιτική - Απόψεις - Ιδέες - Υγεία

Post Top Ad

Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2011

Έρχεται η ηλεκτρονική καταγραφή πτυχίων. Τι είναι το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων(Ε.Π.Π)…

Σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων θα καταχωρηθούν όλοι οι τίτλοι σπουδών που χορηγούνται στη χώρα προκειμένου να δημιουργηθεί το Εθνικό Προσοντολόγιο.
Όλα τα πτυχία, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά, τίτλοι σπουδών κ.λπ. που απονέμονται από οποιονδήποτε φορέα της εκπαίδευσης, δηµόσιο και ιδιωτικό, από το νηπιαγωγείο µέχρι το πανεπιστήμιο και από τα κέντρα οργάνωσης σεμιναρίων µέχρι τα κολέγια και την επαγγελματική εκπαίδευση, θα µπαίνουν σε µια κοινή βάση δεδομένων προκειµένου να ξεκινήσει η εφαρµογή του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ), σε αντιστοιχία του ευρωπαϊκού, µε 8 διαβαθµισµένα επίπεδα. Ήδη άρχισε η διαδικασία αντιστοίχησης των διάφορων τίτλων σπουδών προς τα επίπεδα, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας.

το ΕΠΠ στην Πράξη θα λειτουργήσει ως µηχανισµός «µετάφρασης» και διασαφήνισης των προσόντων, θα επιτρέπει την ευκολότερη κατανόησή τους και θα βοηθήσει εκπαιδευομένους και εργαζομένους που επιθυμούν να µετακινηθούν από χώρα σε χώρα ή να αλλάξουν θέση εργασίας ή ακόμη να αλλάξουν µαθησιακή διαδρομή.

Χρήστες του θα είναι τα άτομα που σπουδάζουν ή που εργάζονται, φορείς εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου µάθησης και οι εργοδότες. Έτσι, όταν ξεκινήσει η εφαρµογή του Προσοντολογίου, ο ενδιαφερόμενος θα γνωρίζει ότι ο τίτλος σπουδών του οδηγεί σε συγκεκριμένο επίπεδο προσόντων, ενώ θα µπορεί να μεταπηδήσει σε επόμενο επίπεδο, ενδεχομένως π.χ. να εισαχθεί σε πανεπιστήμιο από ΙΕΚ υπό προϋποθέσεις, χρησιμοποιώντας και άλλα προσόντα του, όπως η εργασιακή εμπειρία, τα διάφορα σεμινάρια κ.ά.

Αναμένεται ωστόσο σκληρή µάχη ως προς το επίπεδο όπου θα τοποθετηθούν τα πτυχία των κολεγίων, των εργαστηρίων σπουδών, των ΙΕΚ, των διαφόρων κέντρων κατάρτισης αλλά και των ΤΕΙ.
Πηγή:
www.tanea.gr
Του NIKOY MAΣΤΟΡΑ
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: http://www.nqf.gov.gr
Σχόλιο: Κατά  τη συγκρότηση του "Εθνικού Πλαισίου Προσόντων" θα ληφθεί μέριμνα ώστε να αποκλεισθούν  τα πλαστά πτυχία που έχουν κατακλύσει την αγορά και τους διαγωνισμούς του Δημοσίου;
Θα γίνει διασταύρωση γνησιότητας των προσκομιζομένων προσόντων (πτυχίων) με τα αντίστοιχα ιδρύματα που χορήγησαν τα πτυχία ή θα εφαρμοσθεί το διαχρονικό και τραγελαφικό " ότι δηλώσεις είσαι" ;
Αν δεν υλοποιηθεί η αυτονόητη αυτή διασταύρωση που δυστυχώς δεν εφαρμόζεται ούτε καν απο τον ΑΣΕΠ, τότε θα μιλάμε για ένα ακόμη φιάσκο.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad