ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ!!! - BlogInGr

BlogInGr

Πολιτική - Απόψεις - Ιδέες - Υγεία

Post Top Ad

Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ!!!


Κίνδυνος για τη στρατιωτική πειθαρχία θα αποτελούσε ο συνδικαλισμός στον στρατό, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Ι. Τέντε. Για δικαίωμα των στρατιωτικών στον συνδικαλισμό έκανε λόγο ο αρεοπαγίτης Χ. Δημάδης. Αναμένεται απόφαση από το Εφετείο Αθηνών
Δύο αντίθετες εισηγήσεις έγιναν το πρωί της Πέμπτης στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το αν μπορούν ή όχι να συνδικαλίζονται οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Δεν μπορούν να συνδικαλίζονται οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς αυτό αντίκειται στο Σύνταγμα, υποστήριξε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ο εισαγγελέας Ιωάννης Τέντες.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τόνισε ότι από τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των στρατιωτικών, προκύπτουν οι περιορισμοί στο δικαίωμα του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ακόμη, ο κ. Τέντες υπογράμμισε ότι η, χωρίς επιφυλάξεις, αναγνώριση της συλλογικής δράσης και του συνδικαλισμού θα έθετε σε κίνδυνο την εικόνα της στρατιωτικής πειθαρχίας και κατέληξε ότι αντιβαίνει στο Σύνταγμα η συνδικαλιστική δράση των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Αντίθετα, ο αρεοπαγίτης Χαρ. Δημάδης υποστήριξε ότι μπορούν να συνδικαλίζονται οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και αυτό δεν αντίκειται σε καμία συνταγματική διάταξη.
Ειδικότερα, ο Δημάδης τόνισε ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές (άρθρα 4,12 και 23 Συντάγματος) και το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τα ατομικά δικαιώματα της συνενώσεως και της συνδικαλιστικής ελευθερίας απολαμβάνουν και οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Παράλληλα, ο κ.Δημάδης τόνισε ότι "του ατομικού δικαιώματος της συνενώσεως και της συνδικαλιστικής ελευθερίας απολαμβάνουν, αδιακρίτως, όλοι οι Έλληνες πολίτες, μεταξύ δε αυτών και οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίοι τελούν σε ηθελημένη ειδική σχέση εξουσιάσεως προς το κράτος και σε ειδικό καθεστώς πειθαρχίας".
Υπενθυμίζεται ότι το Εφετείο Αθηνών έχει κρίνει ότι από το Σύνταγμα και τους νόμους δεν επιτρέπεται ο συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις και ότι ο σχετικός περιορισμός που τίθεται είναι θεμιτός. Ακόμη, το Εφετείο αποφάνθηκε ότι στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν αναλογικά οι διατάξεις περί συνδικαλισμού των Σωμάτων Ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ., κ.λπ.).
Τέλος, ο Τέντες πρότεινε να απορριφθεί η αίτηση της Ένωσης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων με την οποία ζητεί να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση, ενώ ο Δημάδης πρότεινε την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.
Πηγή: www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad