Πώς θα χρησιμοποιήσετε τη φορο-κάρτα - BlogInGr

BlogInGr

Πολιτική - Απόψεις - Ιδέες - Υγεία

Post Top Ad

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011

Πώς θα χρησιμοποιήσετε τη φορο-κάρτα


Η εισαγωγή της στη ζωή μας σήκωσε μεγάλη συζήτηση: από τις αντιδράσεις πολλών φορολογουμένων μέχρι την παρέμβαση της ευρωπαϊκής αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων. Τελικά, φαίνεται ότι όλα αυτά ξεπεράστηκαν, με αποτέλεσμα ο υπουργός οικονομικών να προαναγγείλει την έναρξη της χρήσης της από τα μέσα του επόμενου μήνα (αν δεν έχουμε και νέα παράταση).
Ο λόγος για τη φορο-κάρτα, την ειδική, δηλαδή, κάρτα, που θα μπορούν να προμηθευτούν όλοι οι φορολογούμενοι και να απαλλαγούν – όπως υπόσχεται το υπουργείο οικονομικών – από τη συλλογή αποδείξεων.
Κατ΄ αρχήν, η προμήθεια και η χρήση της επονομαζόμενης και ως “Κάρτα Αποδείξεων” είναι προαιρετική. Δε χρειάζεται να εφοδιαστούν μ’ αυτή όλοι οι φορολογούμενοι και δεν αποτελεί – σε καμία περίπτωση – πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, έχει όμως το μέγεθος αυτής.

Θα διατίθεται δωρεάν από τα υποκαταστήματα των τραπεζών, που θα συνεργαστούν σχετικά με το υπουργείο οικονομικών. Προσοχή ! Όταν επισκεφθείτε μια τράπεζα, δεν υποχρεούστε να δώσετε τον αριθμό φορολογικού μητρώου σας ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ταυτοποίησής σας. Επίσης, οι υπάλληλοι των πιστωτικών ιδρυμάτων δεν είναι υποχρεωμένοι να σας δώσουν την οποιαδήποτε οδηγία για τη χρήση της, παρά μόνο προαιρετικά.

Η κάρτα θα έχει έναν δεκαψήφιο κωδικό, θα αναγράφει “Κάρτα Αποδείξεων”, το εθνόσημο, “Ελληνική Δημοκρατία”, “Υπουργείο Οικονομικών” και τη φράση “Δίνω την κάρτα, συλλέγω τα έξοδα”.

Επειδή το κόστος έκδοσης της κάρτας είναι χορηγία της κάθε τράπεζας, τα πιστωτικά ιδρύματα θα έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν ελεύθερα την οπίσθια όψη της (το υπουργείο, πάντως, μπορεί να αρνηθεί περιεχόμενο, που θεωρεί ότι είναι ενάντια στη φιλοσοφία του έργου). Υποχρεούνται μόνο να αναγράφουν τα εξής:

“ΧΟΡΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΚΑΡΤΑΣ”
“Για την ενεργοποίηση της κάρτας μπείτε στο http://link.minfin.gr/karta ή στείλτε sms στο 54053 με τον ΑΦΜ σας, κενό και το 10ψήφιο αριθμό της κάρτας”
“Η κάρτα αυτή δεν είναι τραπεζικό προϊόν. Για πληροφορίες απευθυνθείτε στο Υπουργείο Οικονομικών στο τηλ: 211 0007111”.

Μόλις ο φορολογούμενος προμηθευτεί την κάρτα, πρέπει να δηλώσει τον αριθμό της στη γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων, είτε μέσω διαδικτύου, είτε μέσω sms. Κάθε χρήστης μπορεί να δηλώσει έως τρεις κάρτες στον ΑΦΜ του μέσα σε ένα μήνα, ώστε να καλυφθούν περιπτώσεις απώλειας ή αντικατάστασης, καθώς και αν έχει προστατευόμενα μέλη.

Όταν κάνει κάποια αγορά, θα δώσει στην επιχείρηση την κάρτα, ώστε να περαστεί σε αυτή – μέσω του τερματικού – το ποσό της απόδειξης. Η συναλλαγή αυτή εγγράφεται στο κέντρο επεξεργασίας του φορέα εκκαθάρισης (π.χ. τράπεζα), και στη συνέχεια αποστέλλεται στο ΚΕΠΥΟ.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την καταγραφή του ΑΦΜ της επιχείρησης, της ημερομηνίας και του ποσού στην προσωπική μερίδα αποδείξεων του φορολογουμένου. Κάθε χρήστης θα μπορεί να ελέγχει την προσωπική του μερίδα μέσω διαδικτύου. Τα στοιχεία αυτά θα διαγράφονται από τη μερίδα μέσα σε ένα μήνα από την τελευταία εκκαθάριση του εκάστοτε οικονομικού έτους.

Τα υπόλοιπα στην πράξη, ή – μάλλον – στο... ταμείο.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad