Πόσο μικρό κόμμα πρέπει να ψηφίσουμε; (του Σπύρου Σαγιά) - BlogInGr

BlogInGr

Πολιτική - Απόψεις - Ιδέες - Υγεία

Post Top Ad

Κυριακή, 29 Απριλίου 2012

Πόσο μικρό κόμμα πρέπει να ψηφίσουμε; (του Σπύρου Σαγιά)


Έλαβα σε e-mail την παρακάτω ανάλυση (το κείμενο σε εισαγωγικά), που είναι σωστή, αλλά καταλήγει σε παραπλανητικό συμπέρασμα! Ενδεχομένως όχι σκόπιμα, αλλά κατά τη γνώμη μου σκοπιμότατα!

Προσπαθεί να παραπλανήσει τους πολίτες που, επειδή σκέπτονται, έχουν σκοπό να εκφράσουν με την ψήφο τους την αντίθεσή τους στον δικομματισμό και θεωρούν ότι υπάρχει ελπίδα αυτή τη φορά να αποτελέσουν την πλειοψηφία. Πρέπει όμως, για να μην παραπλανηθούμε, να σκεφτούμε με πληρότητα και όχι πλημμελώς!
Το άρθρο ξεκινάει με την ορθή διαπίστωση ότι αποχή, άκυρο, λευκό, αλλά και έγκυρη ψήφος σε κόμμα που μένει εκτός βουλής (δεν περνάει το 3%) είναι από πλευράς
κατανομής εδρών το ίδιο πράγμα. Στη συνέχεια παραθέτει υπολογισμούς για το ποσοστό του πρώτου κόμματος, που κατά γενική εκτίμηση θα είναι η ΝΔ (!;), και πώς αυτό αυξάνεται αφαιρουμένης κατά σειρά της αποχής, των ακύρων, των λευκών και τέλος των ψήφων των κομμάτων που δεν συγκέντρωσαν το 3% των εγκύρων ψηφοδελτίων πανελληνίως. Τα ποσοστά που χρησιμοποιεί είναι εκτίμηση του αρθρογράφου, ενδεχομένως κοντά στην πραγματικότητα.

Μετά από όλα αυτά τα ορθά που εκτίθενται καταλήγει στο λανθασμένο συμπέρασμα:
«Αν δεν επιθυμείτε με τίποτα μια κυβέρνηση ΝΔ ή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και θέλετε να ψηφίσετε έναν συνδυασμό που κατά τη γνώμη σας δεν πρόκειται να ξεπεράσει το όριο του 3%, σκεφτείτε το καλά και πολύ.
Είναι προτιμότερο να επιλέξετε έναν από αυτούς τους συνδυασμούς που κατά πάσα πιθανότητα ξεπερνούν το όριο. Ειδάλλως οφείλετε να είστε έτοιμοι για μια ακόμη 4ετία όσων μας οδήγησαν εδώ που φτάσαμε.»

Πιθανότατα το άρθρο απευθύνεται σε όσους έχουν καταλάβει ότι αποχή, άκυρο και λευκό ισοδυναμεί με λανθασμένη προσπάθεια εκδίκησης του δικομματισμού, του συστήματος, κλπ. Από τη στιγμή που γίνεται μια τέτοια απόπειρα, αυτό δείχνει ότι κατά την άποψη του συστήματος η προηγούμενη μερίδα ψηφοφόρων έχει μεγαλώσει. Αυτό είναι καλό.
Παραθέτω το άρθρο:

«Είτε ρίξεις λευκό είτε άκυρο είτε δεν πας καθόλου είτε -κι εδώ είναι το ζήτημα- ψηφίσεις κάποιον εκλογικό συνδυασμό αλλά αυτός δεν περάσει το όριο του 3%, το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Το ποσοστό κάθε κόμματος υπολογίζεται με βάση το άθροισμα των ψήφων που πήρε κάθε συνδυασμός από όσους πέρασαν το 3%. Αυτές οι ψήφοι θεωρούνται έγκυρες για την κατανομή των εδρών και μόνον αυτές.
Αν λοιπόν είμαστε! 1000 πολίτες και 240 από μας θέλουν στην κυβέρνηση το κόμμα π.χ. ΝΔ (!) και το ψηφίσουν, τι δύναμη έχει αυτό; Ποιο είναι το πραγματικό του ποσοστό;

Έχουμε και λέμε
Από τους
1000 ΝΔ θέλουν 240 στους 100 πόσοι; ( Χ 

Έχουμε λοιπόν:! Χ = 240*100/1000 = 24%
Με μια λογική αποχή 20% (δηλαδή αν δεν πάνε να ψηφίσουν οι 200), πόσο γίνεται το ποσοστό του;
Από τους 800 ΝΔ θέλουν 240 στους 100 πόσοι; ( Χ
Χ = 240*100/800 = 30% !
Υπάρχουν όμως και τα άκυρα... Αν απ' τους 800 που πήγαν στις κάλπες, οι 50 ρίξουν άκυρο τότε, πόσο γίνεται το ποσοστό του;
Από τους 750 ΝΔ θέλουν 240 στους 100 πόσοι; ( Χ
τώρα έχουμε: Χ = 240*100/750 = 32% !
Κι αν απ' τους 750 οι 60 ρίξουν λευκό, πόσο γίνεται το ποσοστό του;
Από τους 690 ΝΔ θέλουν 240 στους 100 πόσοι; ( Χ
Χ = 240*100/690 = 34,8% !!
Μα καλά, θα μου πείτε, αυτά ίσχυαν πάντοτε. Είναι ο κλασσικός τρόπος του συστήματος για να παίρνουν έδρες που δεν τους αναλογούν.
Ναι, αλλά τώρα οι έδρες δεν μοιράζονται με βάση απλά και μόνο τις «έγκυρες» ψήφους (σα να λέμε οι 690 του παραδείγματός μας) αλλά από το άθροισμα των ψήφων μόνο όσων κομμάτων πέρασαν το 3% - και υπό όρους, η ΝΔ με αυτό το ποσοστό κάνει κυβέρνηση.

Αν δηλαδή, από τους 690 πολίτες, οι 100 συνολικά ψηφίσουν συνδυασμούς που δεν περνούν το όριο του 3% τότε έχουμε και λέμε
Από τους 590 ΝΔ θέλουν 240 στους 100 πόσοι; ( Χ
Πάμε πάλι: Χ = 240*100/590 = 40,7 % !!
Έλα όμως που -με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο- ένα τέτοιο ποσοστό δίνει την απόλυτη πλειοψηφία στη ΝΔ γιατί οι έδρες της θα είναι
Από τους 590 πολίτες ΝΔ θέλουν 240 από τις 250 έδρες πόσες θα πάρει; (Χ
και έχουμε τελικά: Χ = 240*250/590 = 101 έδρες
Και επειδή το πρώτο κόμμα παίρνει και «δωράκι» 50 έδρες, η ΝΔ έχει τελικά 151 !
Αν θεωρείτε πως μόνη της! η ΝΔ δεν μπορεί να έχει 240 πολίτες στους 1000, βάλτε και τους Πασόκους μαζί. Έτσι κι αλλιώς μαζί θα πάνε αν χρειαστεί να σώσουν το σύστημα.

Πώς πήγαμε από τους 1000 στους 590; Πώς έγινε και ένα κόμμα με πραγματική δυναμική 25% στο σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, να παίρνει 151 έδρες:
Σε όσες εκλογές έζησα, τέτοιο φαινόμενο δεν έχει παρατηρηθεί ούτε και ως ενδεχόμενο.
Να πώς γίνεται:
Αν δεν υπήρχε το «δωράκι» των 50 εδρών και εάν οι έδρες μοιράζονταν και στα κόμματα κάτω του 3% η ΝΔ θα έπαιρνε:

Από τους 690 πολίτες ΝΔ θέλουν 240 από τις 250 έδρες πόσες θα πάρει; (Χ
Χ = 240*250/690 = 87 έδρες.
Ακόμη και με το δωράκι, θα είχε μόνο 87 + 50 = 137 έδρες...
Αυτά διαπίστωσα φίλοι μου και είμαι υποχρεωμένος να σας πω ότι:
Αν δεν επιθυμείτε με τίποτα μια κυβέρνηση ΝΔ ή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και θέλετε να ψηφίσετε έναν συνδυασμό που κατά τη γνώμη σας δεν πρόκειται να ξεπεράσει το όριο του 3%, σκεφτείτε το καλά και πολύ.

Είναι προτιμότερο να επιλέξετε έναν από αυτούς τους συνδυασμούς που κατά πάσα πιθανότητα ξεπερνούν το όριο. Ειδάλλως οφείλετε να είστε έτοιμοι για μια ακόμη 4ετία όσων μας οδήγησαν εδώ που φτάσαμε.

Έγραψα απλώς τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τα νούμερα κι όπως πάντα. οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

Εάν το θεωρείτε σημαντικό διαδώστε το!!!!!»

Ψήφο σε μικρό που μπαίνει ή που ίσως μπαίνει;
Ας προεκτείνουμε λίγο το παράδειγμα του άρθρου, προσθέτοντας κάποια παραπάνω στοιχεία. Με τα ποσοστά που παραθέτω μπορεί να διαφωνήσετε, αλλά δεν είναι εκεί η ουσία, όσον αφορά το σκεπτικό μου. Άλλωστε τα πήρα σχεδόν τυχαία.
Ο ακόλουθος πίνακας θεωρεί ότι μπαίνουν στη βουλή 6 κόμματα, το ΚΟΜΜΑ ? είναι αρκετά κοντά (2,9%) και υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό (11,59%) που σκορπίζεται σε πιο μικρά κόμματα. Για τον υπολογισμό εδρών το ποσοστό υπολογίζεται για 590 ψήφους, διότι 100 ψήφοι (20+80) χάνονται, αφού ανήκουν σε κόμματα που δεν μπαίνουν. Έχω αφήσει τις έδρες και σε δεκαδικά για να φαίνονται τα υπόλοιπα και ποιος παίρνει έδρα λόγω μεγαλυτέρου υπολοίπου.

 ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ                         1000
 ΨΗΦΙΣΑΝ                                   800
 ΑΠΟΧΗ                                      200 Δηλαδή 20%
 ΕΓΚΥΡΑ                                     690
 ΕΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΕΔΡΩΝ   590
    


   
Δείτε τώρα τι συμβαίνει, αν κάποιος ψηφοφόρος μικρού κόμματος που μπαίνει «σίγουρα» (πχ ΣΥΡΙΖΑ) προτιμήσει το ΚΟΜΜΑ ?:Το ΚΟΜΜΑ ? παίρνει 21 ψήφους και 3,04%, μπαίνει στη βουλή, αλλά επίσης ο ένας παραπάνω ψηφοφόρος του παρασύρει τους άλλους 20 και τους βάζει στον υπολογισμό του εκλογικού μέτρου για την κατανομή εδρών. Οι 9 έδρες που παίρνει το ΚΟΜΜΑ ? αφαιρούνται από τα υπόλοιπα κόμματα σε σχέση με την προηγούμενη κατανομή αναλογικά (σχεδόν - μην σας μπλέξω με λεπτομέρειες) με τη δύναμή τους.

Συμπέρασμα

Ο ψηφοφόρος που αποφάσισε να ψηφίσει όχι μικρό κόμμα που «σίγουρα» μπαίνει, αλλά που ίσως μπαίνει, στέρησε από τον δικομματισμό 6 έδρες!
Αν τώρα είχαμε την αντίθετη διαρροή (από το ΚΟΜΜΑ ? πάει μια ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ), δείτε το αποτέλεσμα:Ο δικομματισμός χάνει μόλις μια έδρα!

Αν σταματήσω εδώ, σας παραπλανώ κι εγώ! Μπορεί τα παραπάνω να είναι απλά μαθηματικά, αλλά το θέμα είναι αν η ενίσχυση μικρών κομμάτων που δεν είναι «σίγουρα» μέσα στη βουλή, θα τους επιτρέψει να μπουν. Γιατί αν πηγαίνω για μαλλί (+6 έδρες) και βγω κουρεμένος (-1 έδρα) την πάτησα.

Όμως η εκτίμηση του αν έχουν ελπίδες κάποια μικρά κόμματα είναι πολύ δύσκολη. Προφανώς τα ΜΜΕ αφήνουν στο φως της δημοσιότητας μόνο κατευθυνόμενες δημοσκοπήσεις, άρα αναξιόπιστες. Παρ' όλα αυτά ο καθένας έχει μια αίσθηση της περιρρέουσας ατμόσφαιρας.

Η γνώμη μου είναι ότι, ανεξάρτητα από τις ελπίδες των μικρών κομμάτων, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έχει μέγιστη πιθανότητα (είτε καθαρή είτε με την συνδρομή των γνωστών παραφυάδων τους, που γι' αυτό άλλωστε δημιουργήθηκαν). Αν το σύστημα δεν είχε πειστεί γι' αυτό, δεν θα έκανε εκλογές! Μου είναι αδιάφορο, αν μια τέτοια συγκυβέρνηση έχει 155 ή 156 ή οσεσδήποτε άλλες έδρες. Το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το ίδιο. Όμως ο Έλληνας έχει ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα: είναι απρόβλεπτος.

Αν λοιπόν ο πολίτης σκεφθεί: αν αντί να κάνω την ήττα λίγο πιο «αξιοπρεπή» (+1 έδρα), «τζογάρω» για ενδεχόμενη νίκη (+6 έδρες - λέω ενδεχόμενη γιατί το πόσες έδρες θα χάσει ο δικομματισμός με μια τέτοια ενέργεια (6 μάλλον δεν φτάνουν), εξαρτάται από το πόσα κόμματα θα μπουν, με τι ποσοστά, κλπ), τότε υπάρχει μια μικρή ελπίδα, η Δευτέρα 7 Μαΐου 2012 να είναι κάπως διαφορετική από το αναμενόμενο.
Σπύρος Σαγιάς, φυσικός
Πηγή: alfavita.gr

Post Bottom Ad