Ο ευκαιριακός γάμος “Δράσης”-“Φιλελεύθερης Συμμαχίας” & “Δημιουργίας Ξανά”!!! - BlogInGr

BlogInGr

Πολιτική - Απόψεις - Ιδέες - Υγεία

Post Top Ad

Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012

Ο ευκαιριακός γάμος “Δράσης”-“Φιλελεύθερης Συμμαχίας” & “Δημιουργίας Ξανά”!!!


Ο γάμος της "Δράσης"- "Φιλελεύθερης Συμμαχίας" και "Δημιουργίας Ξανά" έγινε με προφανή εκλογική στόχευση. Είχε εκατέρωθεν αποκλειστεί:
  • Ο κ. Τζήμερος ομιλούσε παντού για αυτόνομη κάθοδο στις κάλπες, με τη βεβαιότητα πως αφού είχε πάρει 2.1% από τους λίγους που είχαν προλάβει να μάθουν το κόμμα του, θα έμπαινε σίγουρα στη Βουλή στις 17 Ιουνίου. Ταυτόχρονα επέμενε στην αρχή του για "Πολιτική χωρίς Πολιτικούς" ενώ χαρακτήριζε αρνητικά την επικοινωνιακή ικανότητα του κ. Μάνου.
  • Ο κ.Βαλλιανάτος απέκλειε τη συνεργασία με τη Δημιουργία, Ξανά, μιας και δεν ήταν βέβαιος για τη θέση του κόμματος σε ζητήματα προσωπικών ελευθεριών, θεωρώντας σχεδόν βέβαιη την κάθοδο με την Δημοκρατική Συμμαχία. Ο δε κ. Μάνος ζητούσε  ευρωπαϊκό μέτωπο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΡΑΣΗ-ΔΗΣΥ με προφανή στόχευση την αποφυγή κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μέσω του αθροίσματος των ποσοστών αυτών των κομμάτων.
Τί συνέβη λοιπόν;

Δεν είναι αρκετά περίεργο να το καταλάβει κανείς.

Η μεν Δημιουργία, Ξανά! κατανόησε πως σε συνθήκες κατανοητής πόλωσης με το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας σε κίνδυνο, πολλοί πολίτες θα προτιμούσαν να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ αντί να έρθουν στο δικό του σχήμα. Επομένως το ποσοστό του 2.1% των προηγούμενων εκλογών θα ήταν δύσκολο να κατακτηθεί στις επόμενες εκλογές, πολλώ δε μάλλον να αυξηθεί.

Στο ίδιο δίλημμα βρέθηκε και η Δράση-Φιλελεύθερη Συμμαχία αλλά με μεγαλύτερη επίταση. Το ποσοστό ήταν ακόμα μικρότερο (1.8%) ενώ δεν υπήρχε καν η ελπίδα πως θα αυξανόταν στις επόμενες εκλογές, αφού η Δράση-ΦΣ είναι γνωστή από καιρό και δεν έχει να προσμένει πολλούς νέους ψηφοφόρους.

Κάθισαν λοιπόν και υπολόγισαν πως αθροίζοντας τα ποσοστά τους θα λάβουν 3.9%, έχοντας λοιπόν ένα μαξιλάρι για την κοινή είσοδό τους στη Βουλή.


Τα ποσοστά των κομμάτων ωστόσο δεν αθροίζονται έτσι απλά.

Είναι προφανές πως η Δράση-ΦΣ, όντας το παλιότερο κόμμα του "φιλελεύθερου" χώρου είχε ένα αβαντάζ στις προηγούμενες εκλογές έναντι τόσο της Δημοκρατικής Συμμαχίας όσο και της Δημιουργίας, Ξανά! Ωστόσο, παρουσίασε το χειρότερο ποσοστό. Αυτό έγινε για δύο λόγους: τις προσωπικές αντιπάθειες που δημιουργούν σε μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων οι κκ. Μάνος και Βαλλιανάτος, και πολλές θέσεις τους που είναι πολύ "προχωρημένες" για την Ελληνική κοινωνία: γάμως ομοφυλόφιλων, ιθαγένεια με τη γέννηση στα παιδιά μεταναστών, αποποινικοποίηση ναρκωτικών, κτλ. 


Αντίστοιχα, το ποσοστό του κ. Τζήμερου οφείλεται στο επικοινωνιακό χάρισμά του, καθώς και στην πολύ έξυπνη ιδέα ενός κόμματος φτιαγμένου από μη επαγγελματίες πολιτικούς που είχαν 5 χρόνια τουλάχιστον εργασιακή εμπειρία. Μεγάλη μερίδα του λαού αηδιάζει με τους ανεπάγγελτους παλαιοκομματικούς και επιζητά το νέο, και ο κ. Τζήμερος ήταν φορέας αυτού του νέου. Επιπλέον, αρκετοί ψηφοφόροι της Δημιουργίας, Ξανά! προτίμησαν αυτό το κόμμα και όχι κάποιο από τα άλλα φιλελευθεροειδή κόμματα, εξαιτίας της ορθολογικής στάσης του σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, απαιτώντας, π.χ. να αποδίδεται η Ελληνική ιθαγένεια όχι αυτόματα με τη γέννηση, αλλά μετά από εξετάσεις στα 15 χρόνια.


Δεν πρόκειται λοιπόν να πετύχουν το αναμενόμενο 3.9%. Τόσο η πόλωση, όσο και τα ασυμβίβαστα προγράμματα των δύο κομμάτων, αλλά και η σαφής ανάγνωση του ευκαιριακού προεκλογικού χαρακτήρα της συνεργασίας, θα απωθήσουν πολλούς ψηφοφόρους.

Θα ήταν καλύτερο αυτά τα δύο κόμματα, αν είχαν στο μυαλό τους το καλό της Ελλάδας, να στήριζαν τη Νέα Δημοκρατία στις επερχόμενες εκλογές. Όχι βέβαια προσχωρώντας σε όλες τις θέσεις της ΝΔ όπου υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές. Ούτε αναστέλλοντας τη λειτουργία τους. Η κεντροδεξιά ευρωπαϊκή παράταξη μπορεί από τη φύση της να συστεγάζει διαφορετικές απόψεις υπό την σκέπη της φιλοευρωπαϊκής, πατριωτικής, και φιλελεύθερης ιδεολογίας.

Η συμβολική προσχώρηση 2-3 υποψηφίων σε εκλόγιμες θέσεις από κάθε κόμμα θα έδινε μήνυμα συσπείρωσης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, μπροστά στο ενδεχόμενο ανάδειξης της άκρας αριστεράς στην εξουσία. Δυστυχώς, ο καιροσκοπισμός δεν επέτρεψε στις ηγεσίες αυτών των μικρών κομμάτων να φανούν χρήσιμες στον τόπο. Ας ελπίσουμε πως οι ψηφοφόροι τους θα δούνε λίγο παρακάτω και δεν θα επικροτήσουν αυτή τους τη στάση.

Πηγή: d-politiki.blogspot.com

Post Bottom Ad