Ένα Μήλο την ημέρα την χοληστερόλη κάνει πέρα!!! - BlogInGr

BlogInGr

Πολιτική - Απόψεις - Ιδέες - Υγεία

Post Top Ad

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012

Ένα Μήλο την ημέρα την χοληστερόλη κάνει πέρα!!!Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η καθημερινή βρώση μήλων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία της καρδιάς σε χρονικό διάστημα μόλις ενός μηνός, σε άτομα μέσης ηλικίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, όσοι έτρωγαν ένα μήλο την ημέρα για περισσότερες από τέσσερεις εβδομάδες, μείωσαν την «κακή» χοληστερόλη τους- ουσία του αίματος η οποία συνδέεται με τη σκλήρυνση των αρτηριών- κατά 40%. Εκ παραλλήλου παρατηρήθηκε ότι, η λήψη σκευασμάτων που περιέχουν πολυφαινόλες –αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται στα μήλα- αν και έχει παρόμοια επίδραση, δεν επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα με την κατανάλωση φρέσκων μήλων.
Η «κακή» χοληστερόλη ή χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL), μπορεί να αλληλεπιδράσει με τις ελεύθερες ρίζες, οδηγώντας σε οξείδωσή της, η οποία ενδεχομένως να προκαλέσει φλεγμονή και βλάβη των ιστών. Κάπως έτσι ξεκινά και η αθηροσκλήρωση ή σκλήρυνση των αρτηριών, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή καθ. Robert DiSilvestro από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Ο καθηγητής περιγράφει την καθημερινή κατανάλωση μήλων ως σημαντικά αποτελεσματικότερη στην μείωση της χοληστερόλης, σε σχέση με άλλα αντιοξειδωτικά που έχουν μελετηθεί, όπως είναι η ένωση κουρκουμίνης, το εκχύλισμα του πράσινου τσαγιού ή της ντομάτας.

Βρέθηκε ότι το πολυφαινολικό εκχύλισμα έχει καταχωρηθεί ως μετρήσιμο αποτέλεσμα εναντίον της χοληστερόλης, αλλά δεν είναι τόσο ισχυρό όσο η απευθείας βρώση των μήλων. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε επειδή υπάρχουν και άλλες ουσίες στα μήλα που συνεισφέρουν στο θετικό τους αποτέλεσμα, είτε σε κάποιες περιπτώσεις, επειδή αυτές οι βιοενεργές ενώσεις απορροφώνται καλύτερα όταν καταναλώνονται απευθείας από το τρόφιμο.

Επίσης, μέσω της μελέτης διαπιστώθηκε πως η βρώση φρέσκων μήλων έχει κάποιες επιπτώσεις και στα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο σάλιο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιπτώσεις και στην υγεία των δοντιών. Γεγονός που πρέπει να μελετηθεί περεταίρω σε μια ξεχωριστή από εκείνη για τη χοληστερόλη έρευνα.


Post Bottom Ad