Σάββατο, 19 Απριλίου 2014

Πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση, Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου!!!
Ονομάζεται Νικόλαος Σιούτας. Είναι διευθυντής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Σμύρνης (από το 2007). Όπως φαίνεται από αφιέρωμα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, είναι ένας δάσκαλος σαν αυτόν που θα θέλαμε όλοι να είχαμε!
Τι μπορεί να κάνει μέσα σε λίγα χρόνια ένας δημόσιος υπάλληλος που αγαπάει πολύ το αντικείμενό του και δεν απογοητεύεται εύκολα; -Να αλλάξει τον κόσμο, τουλάχιστον για τα εκατοντάδες παιδιά ενός σχολείου που είναι αλλά δε μοιάζει σε τίποτα με “δημόσιο”. Ο κος Σιούτας δεν είναι ένας τυπικός “δημόσιος υπάλληλος”. [Ή μάλλον, είναι ακριβώς όπως ο τυπικός δημόσιος υπάλληλος και δάσκαλος θα έπρεπε να είναι, αν η Ελλάδα έπαιρνε στα σοβαρά τον εαυτό της.] Όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του τον περιγράφουν ως έναν «δάσκαλο που δεν είναι κολλημένος στο σχολικό πρόγραμμα, που ψάχνει συνεχώς να βρει καινούργια
πράγματα που θα εμπνεύσουν τους μαθητές».
Μερικές από τις χαρακτηριστικές πρωτοποριακές πρωτοβουλίες του 4ου Δημοτικού Ν. Σμύρνης:
Στο σχολείο λειτουργεί:


  • Βιολογικός λαχανόκηπος στην ταράτσα.
  • Μετεωρολογικός σταθμός ενταγμένος στο δίκτυο του Meteo (του Εθνικού Αστεροσκοπείου).
  • Αισθητήρας καταγραφής σεισμών, συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.
  • Κατοπτρικό τηλεσκόπιο.
  • Πολλά σημεία ανακύκλωσης.
Διοργανώνει εκδηλώσεις, όπως
το “Σινέ Σχολείο” (προβολές ταινιών κάποια απογεύματα Σαββάτου, σε σχολική αίθουσα τροποποιημένη σε home cinema),
η «Αστροβραδιά του 4ου», στο Αλσος Νέας Σμύρνης, ώστε “ οι μαθητές να παρατηρήσουν τον έναστρο ουρανό με τηλεσκόπια με τη βοήθεια ερασιτεχνών αστρονόμων”. Συγκεντρώθηκαν 1.500 άτομα.
Επίσης:

  • Διαθέτει διαδραστικούς πίνακες.
  • Στα διαλείμματα ακούγεται μουσική.
  • Στο blog του σχολείου αποδίδεται από τον ίδιο το διευθυντή του λογαριασμός για τη διαχείριση του ταμείου.
Η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία του κ. Σιούτα, για την προετοιμασία της νέας χρονιάς:
Αγόρασε ηλιακό φουρνάκι με τα χρήματα που περίσσεψαν από το σχολικό ταμείο! Όπως γράφει, μαγειρεύει ανέξοδα και οικολογικά, αφού το ρεύμα της ηλεκτρικής κουζίνας είναι στατιστικά η μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος στα σπίτια μας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το αφιέρωμα στα «Νέα» του Μάνου Χαραλαμπάκη:
«Ο Νικόλαος Σιούτας, δρ. Ψυχολογίας, ειδικός παιδαγωγός και πρώην σχολικός σύμβουλος γεννήθηκε στις Κομποτάδες Φθιώτιδας από γονείς αγρότες. Δίδαξε σε ορεινά μονοθέσια - διθέσια σχολεία του Νομού Βοιωτίας και έπειτα σε σχολεία της Αθήνας. Στις σπουδές του περιλαμβάνεται και εκπαίδευση για παιδιά με αναπηρία, στο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. Επηρεασμένος από τον Αλέξανδρο Δελμούζο άρχισε σύντομα να εφαρμόζει τις παιδαγωγικές αρχές του».

Βάσει ικανοτήτων θα μπορούσε να έχει άλλη θέση. Το 2007 ο κ. Νικόλαος Σιούτας επελέγη ως σχολικός σύμβουλος στην 7η Περιφέρεια Αθήνας. Αλλά μόλις 4 χρόνια μετά επέλεξε να επιστρέψει στις διδακτικές αίθουσες. Ανέλαβε το 4ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης. Ανέλαβε δράση.

«Ο,τι γίνεται, γίνεται με κέφι. Άφησα μία θέση μεγαλύτερη, του σχολικού συμβούλου. Ήρθα εδώ και έβαλα ένα στοίχημα: Να κάνουμε ένα δημόσιο σχολείο που δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα ιδιωτικό. Από όποιο σχολείο και αν πέρασα είχα την ίδια φιλοσοφία».

«Στόχος μου είναι να κάνουμε ένα δημόσιο σχολείο που δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα ιδιωτικό. Πιστεύω στο νέο σχολείο, στο βιωματικό σχολείο. Το δημόσιο σχολείο δεν ταυτίζεται με το μίζερο», δηλώνει ο ίδιος.

Δείτε και το ιδιαίτερα ενδιαφέρον blogspot του σχολείου: 

http://4dsnsmyrn.blogspot.gr/
About the Author

BlogOfBlogs

Author & Editor

BlogInGr - Blogging since 2008 , with some breaks.

 
BlogInGr © 2015 - Blogger Templates Designed by Templateism.com