Πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - BlogInGr

BlogInGr

Πολιτική - Απόψεις - Ιδέες - Υγεία

Post Top Ad

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016

Πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για το καλό της υγείας του μωρού αλλά και το δικό σας. Για παράδειγμα ξέρετε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει απόσταση ασφαλείας από τις γάτες;
Μπορεί επίσης να γνωρίζετε ότι οι ακτινογραφίες είναι επιβλαβείς για το έμβρυο αλλά ξέρατε ότι το ίδιο ισχύει και για κάποια συγκεκριμένα ψάρια; Από τρόφιμα μέχρι ακτινοβολία, εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τρόφιμα


Για αρχή, εδώ είναι τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε:
  • Αποφύγετε το αλκοόλ κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Το αλκοόλ έχει συνδεθεί με πρόωρο τοκετό, με τη διανοητική καθυστέρηση, τις γενετικές ανωμαλίες και τη γέννηση μωρών με χαμηλό βάρος.
  • Περιορίστε την καφεΐνη σε όχι περισσότερο από 300 mg την ημέρα . Ως μέτρια κατανάλωση καφεΐνης για την έγκυο ορίζεται ποσότητα μικρότερη από 200mg καφεΐνης την ημέρα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 2 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ και σε 3-4 φλιτζάνια ελληνικού καφέ την ημέρα. Μην ξεχνάτε επίσης ότι η καφεΐνη, εκτός από τον καφέ, εντοπίζεται και σε άλλα ροφήματα όπως η σοκολάτα και το τσάι.
  • Η χρήση της σακχαρίνης δεν συνιστάται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης επειδή μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα και να παραμείνει στους εμβρυϊκούς ιστούς.
  • Αποφύγετε τα μαλακά τυριά. Περιέχουν ένα βακτήριο, τη λιστέρια που προκαλεί λιστερίωση. Η μόλυνση αυτή μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αποβολή.
  • Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και του θηλασμού, θα πρέπει να αποφεύγονται ψάρια όπως ο ξιφίας, ο καρχαρίας, το πλακολεπιδόψαρο και το μεγάλου μεγέθους ή “βασιλικό” σκουμπρί, τα οποία έχουν υψηλή συγκέντρωση υδραργύρου. Μια ισορροπημένη διατροφή εγκυμοσύνης πρέπει να περιέχει γεύματα με ψάρι αλλά όχι περισσότερο από 2 μερίδες (περίπου 340 γρ) μέσα στην εβδομάδα. Όλα τα ψάρια, εκτός των παραπάνω μπορούν να καταναλωθούν άφοβα με μια εξαίρεση στον τόνο κονσέρβας που δεν θα πρέπει να καταναλώνεται σε ποσότητα μεγαλύτερη των 170 γρ την εβδομάδα.
  • Τέλος, να θυμάστε ότι όλα τα κρεατικά και θαλασσινά πρέπει να είναι πολύ καλά μαγειρεμένα. Να αποφεύγετε όλα τα ωμά αυτή την περίοδο όπως π.χ το σούσι λόγω του αυξημένου κινδύνου μόλυνσης από σαλμονέλα και λιστέρια που επιφέρουν.

Καυτό μπάνιο


Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω του βάρους, δεν υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό στο τέλος της ημέρας από ένα χαλαρωτικό μπάνιο. Στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης όμως, το μωρό που αναπτύσσεται μέσα σας, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην θερμοκρασία του σώματος. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγεται το πολύ ζεστό μπάνιο, το σπα και η σάουνα.

Γάτες

Δεν υπάρχει λόγος να δώσετε την γάτα που έχετε χρόνια ως κατοικίδιο, αν είστε έγκυος αλλά αν ο οργανισμός σας δεν είναι συνηθισμένος και στο περιβάλλον σας ποτέ έως τώρα δεν υπήρχαν γάτες, τότε πρέπει να τις αποφεύγετε κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης γιατί μπορεί να μεταφέρουν ένα παράσιτο, το Toxoplasma gondii που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από την επαφή με τις γάτες και τα περιττώματά τους ή με ωμά ή μισοψημένα κρέατα.
Στους περισσότερους ανθρώπους βέβαια, δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα αλλά στις έγκυες μπορεί να προκαλέσει αρκετά σοβαρές γενετικές ανωμαλίες, αν το παράσιτο διαπεράσει τον πλακούντα και φτάσει στο έμβρυο.

Κάπνισμα

Γενικότερα το κάπνισμα πρέπει να αποφεύγεται στη ζωή αλλά ειδικά στην περίοδο της εγκυμοσύνης, απαγορεύεται . Αυτό επειδή προκαλεί στένωση των αγγείων και έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα οξυγόνου που φθάνει στον πλακούντα. Αλλά και πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι όταν η μητέρα καπνίζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τροποποιεί επιγενετικά το DNA του εμβρύου της.

Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι

Όλο και περισσότερο φαίνεται να περιβαλλόμαστε από πράγματα που μπορεί να μας βλάψουν. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τους χρωματιστούς καπνούς και τα χημικά προϊόντα καθαρισμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το ίδιο ισχύει και για τις ακτινογραφίες. Ένα επίσης από τα πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε είναι η ακτινοβολία που εκπέμπεται από την τεχνολογία. Αυτή τη στιγμή, διαβάζετε αυτό το άρθρο είτε από έναν υπολογιστή, είτε από το τηλέφωνό σας. Και τα δύο εκπέμπουν ακτινοβολία χαμηλού επιπέδου, ευτυχώς.

Να αποφεύγετε συστηματικά την τεχνολογία και τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης, είναι αδύνατον, έτσι δεν είναι. Μπορείτε όμως να περιορίσετε την χρήση ή να προμηθευτείτε την κουβέρτα της αμερικανικής εταιρίας Belly Armor με έδρα το Μανχάταν, η οποία έχει σχεδιαστεί ειδικά για να προστατέψει τις έγκυες από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Η ίδια εταιρία παράγει – πέρα από τις κουβέρτες - μπλούζες για εγκύους και hi-tech αντρικά εσώρουχα για την προστασία των αντρικών γεννητικών οργάνων. Τα προϊόντα Belly Armor στην Ελλάδα πωλούνται στο belly.gr . 

πηγή : http://www.baby.gr/babyzine/egkimosini/2852-pragmata-pou-prepei-na-apofeygete-kata-ti-diarkeia-tis-egkymosynis 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad